5 z 15
Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami...
fot. pixabay.com

Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami

Składniki
1 duży por
2-3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
cebula dymka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo

chleb na grzanki
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Przepis Justyny Kalemby

6 z 15
Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki
kilogram schabu bez kości
4 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
słoik pomidorów suszonych w oleju
masło
łyżka miodu
kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól, pieprz

Wykonanie

Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką.
Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

7 z 15
Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym...
fot. archiwum

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym

Składniki

schab bez kości (4 kotlety)
garść świeżego szpinaku
8 plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju

Składniki na sos
100 g śmietankowego serka topionego
250 ml śmietanki słodkiej 18%
garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 minut).
Przed podaniem rozkroić i polać sosem.
Przepis Roberta Muzyczki

8 z 15
Indyk w sosie czekoladowym...
fot. archiwum

Indyk w sosie czekoladowym

Składniki
2 uda z indyka
cebula
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki smalcu
sól

Składniki na sos

łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kolendry
po pół łyżeczki mielonego cynamonu, mielonych goździków, mielonego anyżku
szklanka soku pomidorowego
2 łyżki rodzynek
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka ziaren sezamowych
cukier

Wykonanie

Cebulę i czosnek rozetrzeć z solą i tą pastą natrzeć indyka. Brytfannę do pieczenia nasmarować grubo smalcem, ułożyć mięso i piec w gorącym piekarniku, obracając co jakiś czas i podlewając wodą, tak aby się zrumieniło.
Osobno uprażyć przyprawy, dodać sok pomidorowy. Do gotującego się sosu wrzucić rodzynki i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać aż całość się połączy.
Upieczone mięso polać sosem czekoladowym i posypać sezamem, dusić całość jeszcze ok. 15-20 minut.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nowa atrakcja Jaworzyny Krynickiej przyciąga tłumy turystów

Nowa atrakcja Jaworzyny Krynickiej przyciąga tłumy turystów

Kinga drąży jak szalona, 24 godziny na dobę. Tak powstaje tunel pod Pisarzową

Kinga drąży jak szalona, 24 godziny na dobę. Tak powstaje tunel pod Pisarzową

Klasyki w Gorlicach! Zabytkowe auta podbiły nawet serca najmłodszych

Klasyki w Gorlicach! Zabytkowe auta podbiły nawet serca najmłodszych

Zobacz również

Kinga drąży jak szalona, 24 godziny na dobę. Tak powstaje tunel pod Pisarzową

Kinga drąży jak szalona, 24 godziny na dobę. Tak powstaje tunel pod Pisarzową

Największy park ruchomych dinozaurów w Europie z nowymi atrakcjami i dużymi  planami

Największy park ruchomych dinozaurów w Europie z nowymi atrakcjami i dużymi planami