
Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami
Składniki
1 duży por
2-3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
cebula dymka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
chleb na grzanki
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Przepis Justyny Kalemby

Schab z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki
kilogram schabu bez kości
4 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich
słoik pomidorów suszonych w oleju
masło
łyżka miodu
kilkanaście oliwek nadziewanych czosnkiem lub papryką
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
sól, pieprz
Wykonanie
Pomidory pokroić w paski, oliwki na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab naciąć wzdłuż dłuższego brzegu, nie rozcinając do końca, natrzeć dokładnie czosnkiem, solą i pieprzem, ziołami, odstawić na co najmniej 2 godziny. Nałożyć na płat mięsa pomidory i oliwki, złożyć i obwiązać nitką.
Obsmażyć na maśle na patelni ze wszystkich stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać tłuszczem ze smażenia i piec 1,5 godz., często podlewając wytapiającym się sosem. Pod koniec posmarować miodem i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Roladki schabowe ze szpinakiem i serem żółtym
Składniki
schab bez kości (4 kotlety)
garść świeżego szpinaku
8 plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
Składniki na sos
100 g śmietankowego serka topionego
250 ml śmietanki słodkiej 18%
garść świeżych ziół: koper, natka, szczypior, bazylia, rozmaryn
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Serek rozpuścić w śmietanie, podgrzewając i często mieszając. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Kotlety cienko rozbić, doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć liście szpinaku i po dwa plasterki sera. Zawinąć jak gołąbki, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie podlać szklanką wody i poddusić do miękkości (ok. 10 minut).
Przed podaniem rozkroić i polać sosem.
Przepis Roberta Muzyczki

Indyk w sosie czekoladowym
Składniki
2 uda z indyka
cebula
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki smalcu
sól
Składniki na sos
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kolendry
po pół łyżeczki mielonego cynamonu, mielonych goździków, mielonego anyżku
szklanka soku pomidorowego
2 łyżki rodzynek
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka ziaren sezamowych
cukier
Wykonanie
Cebulę i czosnek rozetrzeć z solą i tą pastą natrzeć indyka. Brytfannę do pieczenia nasmarować grubo smalcem, ułożyć mięso i piec w gorącym piekarniku, obracając co jakiś czas i podlewając wodą, tak aby się zrumieniło.
Osobno uprażyć przyprawy, dodać sok pomidorowy. Do gotującego się sosu wrzucić rodzynki i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać aż całość się połączy.
Upieczone mięso polać sosem czekoladowym i posypać sezamem, dusić całość jeszcze ok. 15-20 minut.
Przepis Koła Gospodyń z Białki