
Lista małopolskich łowisk i gospodarstw
Tutaj kupisz dobrego karpia: zobacz listę małopolskich łowisk i gospodarstw. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Opactwo Mniszek Benedyktynek w Staniątkach
O karpiu królewskim od sióstr benedyktynek słyszał już chyba każdy. Mniszki ze Staniątek sprzedają karpie ze stawów od ponad 10 lat! Kto chce mieć gwarancję, że na wigilijnym stole pojawi się świeża i smaczna ryba, powinien wybrać się na zakupy do staniąteckiego opactwa.
Karpie królewskie odławiane są z ekologicznych stawów, znajdujących się przy opactwie. Klasztorne ryby - przed połowem karmione pszenicą i kukurydzą - mają już wyrobioną dobrą markę.
Projekt ma wymiar pomocowy.
KONTAKT:
Tel.: 12 281 80 58
Adres: Staniątki 299, 32-005 Niepołomice

Leśne Gospodarstwo Rybackie Wierzchosławice
Wierzchosławicki karp hodowany jest w naturalnych warunkach w śródleśnych stawach. Włodarze gospodarstwa podkreślają, że nie stosują żadnych polepszaczy czy stymulatorów wzrostu, ryby pochodzą ze stawów o bardzo dobrej kulturze, a żywione są wyłącznie ziarnami zbóż i naturalną paszą.
KONTAKT:
Adres: stawy Gospodarstwa Rybackiego Lasów Państwowych w Wierzchosławicach-Dwudniakach

Dolina Karpia Spytkowice - Zator
Karp zatorski jest produkowany na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin w województwie małopolskim, są to Zator, Przeciszów i Spytkowice (które od 2003 r. realizują program „Dolina Karpia”). Obszar ten obejmuje łącznie134 km². Największa produkcja odbywa się na terenie Zatora – stąd nazwa ryby.
Karp zatorski powstał ze skrzyżowania rodzimej linii karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską.
System żywienia karpia oparty jest głównie na pokarmie stawowym i wysokiej jakości naturalnych zbożach od lokalnych producentów, takich jak pszenica, jęczmień, pszenżyto i kukurydza.