https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kraków. Już w sobotę 8. urodziny Targu Pietruszkowego w Podgórzu. Wśród atrakcji wirowanie miodu i Slow Chef Festiwal [ZDJĘCIA]

Targ Pietruszkowy ma już 8 lat!
Targ Pietruszkowy ma już 8 lat! mat. prasowe
Już w najbliższą sobotę, 3 lipca na Placu Niepodległości i przy budynku KS Korona odbędą się 8. urodziny Targu Pietruszkowego. - Zapraszamy między innymi na wirowanie miodu i II edycję Slow Chef Festiwalu. Będzie smacznie i lokalnie - zapewniają organizatorzy. Pierwszy Targ Pietruszkowy odbył się 29 czerwca 2013 r. na Rynku Podgórskim.

FLESZ - Duża sieć marketów na sprzedaż?

od 16 lat

Co to jest Targ Pietruszkowy?

Targ opiera się na trzech zasadach: lokalnie, naturalnie i bezpośrednio. Łączy klientów z lokalnymi rolnikami. Żywność pochodzi z gospodarstw oddalonych nie więcej niż 150 kilometrów od Krakowa. Produkty sprzedawane są bezpośrednio przez wytwórców - rolników i hodowców, którzy osobiście odpowiadają za ich jakość. Posiadają certyfikaty ekologiczne lub deklarują, że nie stosują w uprawie i hodowli środków niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym.

Klienci mają okazję poznać rolników i hodowców osobiście i dopytać o interesujące ich sprawy. Na targu można kupić głównie warzywa i owoce. Są także sery, chleby, miody, mięsa, wędliny i ryby, pierogi, a czasem nawet rośliny do samodzielnej uprawy. W zimie nie można znaleźć na Targu świeżych borówek, a oscypki pojawiają się wtedy, kiedy pojawia się owcze mleko - wszystkie produkty są sezonowe.

Targ Pietruszkowy może się pochwalić tytułem Targu Ziemi nadawanego przez Slow Food International.

Co jeśli nie możesz przyjść osobiście?

Za pomocą strony www.paczkapietruszkowa.pl można zamówić produkty od części targowych wystawców. Klient nie ma wtedy, co prawda, bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą/hodowcą, ale ma możliwość
otrzymania potrzebnych produktów bez wychodzenia z domu – kurier dowozi zamówioną paczkę pod wskazany adres.

Nie tylko zakupy

Targ nie tylko żywi, ale także uczy. Dla wystawców i chętnych organizowane są warsztaty i szkolenia. W poprzednich latach były m.in. warsztaty z tworzenia woskowijek, domków dla pszczół samotnic, a także sadzenie roślin miododajnych przy ul. Dworcowej. Została wydana również broszura o roli dzikich zapylaczy. Zorganizowaliśmy akcję szycia woreczków na warzywa z firanek uzbieranych od krakowian, gotowaliśmy z produktów targowych na warsztatach, podróżowaliśmy do naszych wystawców, aby jeszcze lepiej poznać produkty, które trafiają do nas na stół - mówią organizatorzy.

Szczegółowy program wydarzeń dostępny jest na stronie TARGU PIETRUSZKOWEGO.

Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska