W piątek w Krakowie otwarto Browar Lubicz. Po kilkunastu latach przerwy w centrum Krakowa znów warzą piwo. W browarze restauracyjnym przy ul. Lubicz jest 500 miejsc, będzie powstawać w nim 300 tys. litrów piwa rocznie oraz jego 11 gatunków.
WIDEO: Otwarcie Browaru Lubicz
Autor: Marcin Karkosza, Gazeta Krakowska
W restauracji funkcjonuje pięć sal: Dojrzewalnia, Leżakownia, Ogród Warzeń, który jest sercem browaru i Parownia z miejscem do palenia. Browar przy ul. Lubicz (początkowo Browar Johna, później Browar Krakowski i Fabryka Przetworów Słodowych J. Götza) - funkcjonował w Krakowie w latach 1840-2001. Znajduje się przy ul. Lubicz i otoczony jest ogrodem kościoła Jezuitów, linią kolejową 91 i ul. Strzelecką.
W 2001 roku, kiedy firma Carlsberg zdecydowała zaprzestać produkcji piwa w Krakowie, produkowano tu Jasne Mocne. Teraz powstało i osiedle z apartamentami i restauracja browarna o nazwie Browar Lubicz.
Chętnie spróbuję, piwa od koncernów praktycznie nie piję, choć w tygodniu nawet 6 piwek otworzę.
Co oni dodają do tych przemysłowych piw, bo są obrzydliwe?