Krakow: żurek na Targach Wielkanocnych

Marian Satała
Już w piątek miłośnicy ludowych kiermaszów mogą się wybrać na Rynek Główny w Krakowie. Dobiega tam końca budowa stoisk dla Targów Wielkanocnych. Impreza potrwa do 5 kwietnia.

Na targach handlować będzie ok. 50 kupców reprezentujących różne regiony Polski. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne, stroiki, koszyki, palmy, świeczki, wydmuszki, ponadto: ręcznie malowana porcelana, biżuteria, obrusy świąteczne, kierpce, plecionki, wyroby z masy solnej, z mąki, z siana, wyroby regionalne.

Dla krakowian i turystów przygotowano punkty małej gastronomii z kuchnią staropolską, pierogami, oscypkami i beczki z "Grzańcem Galicyjskim".
- Po raz pierwszy będzie stoisko z polskimi zupami - informuje Roman Gawrysiak z firmy Artim. - Zaoferujemy pięć rodzajów zupy, a na stoiskach gastronomicznych przynajmniej jedno danie będzie świąteczne.

Na targach można też będzie kupić potrawy na wielkanocne stoły. Przez cztery dni na stoiskach producentów żywności z całej Małopolski prezentowane będą wielkanocne potrawy i produkty tradycyjne. Będzie można kupić m.in: żurek, zupę chrzanową, wielkanocne jaja serwowane na różne sposoby, wędliny i pieczywo oraz wiele innych regionalnych, świątecznych przysmaków.
W niedzielę w południe przed kościołem świętego Wojciecha odbędzie się święcenie palm.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie