Autor: Stanisław Śmierciak
W szranki krynickich zmagań specjalistów parzenia i serwowania kawy , polskich eliminacji konkursu Vergnano Best Barista stanęło trzynaścioro mistrzów. Musieli przyrządzić i zaserwować jurorom nie tylko "zwykłe" espresso, ale również kawy znacznie bardziej wyszukane określane jako Late Art. Zdobione rozmaitymi wzorami na spienionym mleku, a także wielowarstwowe.
Obowiązkowe było też przygotowanie i zaserwowanie drinków na bazie kawy.
Ponieważ "czary" odprawiane przez baristów nad kawą są przedsięwzięciem zdecydowanie kameralnym, a Główna Pijalnia Zdrojowa w Krynicy jest olbrzymia, działania zawodników śledziły kamery telewizyjne, a rejestrowany przez nie obraz był prezentowany na olbrzymich telebimach przy scenie oraz kilkudziesięciu wielkich monitorach rozmieszczonych w całej Pijalni.
Zmagania baristów oceniali jurorzy. W ich gronie był Mistrz Świata Barmanów, Wojciech Urbański pochodzący z Krynicy-Zdroju.
O tytuł najlepszego baristy walczyli m.in. przedstawiciele Małopolski. Byli to Katarzyna Sarkowicz oraz Paweł Pawiński z Zakopanego, Karol Bąk z Krakowa, a także Marcin Łaś i Patryk Migacz z Krynicy-Zdroju.
Zakopiańska baristka, będąca uroczą showmanką, jej kolega spod Giewontu, a także obydwaj panowie z Krynicy-Zdroju niestety nie sięgnęli po laury. Ta sztuka nie udała się również Karolowi Łójowi z Biłgoraja, który na miano ulubieńca publiczności zapracował sobie m.in. komentarzem do dekorowania kawy cappuccino pięknymi łabędziami wyczarowanymi na spienionym mleku. Nawet przypisano mu ten sympatyczny pseudonim.
Jurorzy zdecydowali, że w krynickim Konkursie Vergnano Best Barista zwyciężył Karol Bąk z Krakowa. Drugie miejsce uzyskał Bartosz Papiernik z Opola, Trzeci był Bartłomiej Sosnowski z Warszawy.