
Piwniczanka Średnionasycona
Aromat szorstki, intensywny, ozonowy, kamienisty. Usta delikatnie kwasowe, o strukturze przywodzącej na myśl sprężyste ciasto, mniej krągłe niż w Niskonasyconej, lekko mineralne i owocowe. Świetna do deserów mlecznych, pizzy, dojrzewających serów białych, win różowych, lekkich musujących oraz czerwonych, białych niefiltrowanych i wzmacnianych.

Kryniczanka Wysokonasycona
Aromat średnio intensywny, popiołowo-dymno-wapienny. Usta dosyć masywne, lecz świetnie zrównoważone orzeźwiającym musowaniem. Duże bąbelki. Dobra jako partnerka przystawek i jako digestif. Doskonałe uzupełnienie ciężkich win czerwonych i białych o średniej
i niskiej kwasowości.

Kryniczanka Niskonasycona
Aromat świeży, krzemienny, roślinny – rośliny leśne i kamienie z płynącego przez las potoku. Usta lekkie, delikatnie ściągający finisz z nutą popiołu drzewnego. Polecana do dojrzałych serów białych, szczególnie z porostem pleśniowym, przekąsek mięsnych i warzywnych, a także masywnych win czerwonych i białych fermentowanych w beczkach dębowych.