
Wysowianka Zdrój Gazowana
Aromaty roślinne i morskie (wodorosty, trawa). Usta lekkie, miękkie i potoczyste, zaskakująco gładkie jak na wodę gazowaną, lekko owocowe, odświeżające, wyraźnie słonawe. Drobne i mocne, trwałe bąbelki. Zdecydowanie polecana do słonych dań z owoców morza i ryb lub do masywnych win słodkich, tanicznych win czerwonych, a nawet sake.

Wysowianka z Jodem
Średnio intensywny aromat z wyraźną acz nienachalną nutą jodu. Usta lekkie, miękkie i potoczyste, gładkie, lekko kwasowe, złożone: sól, cytrusy, zielone orzechy laskowe. Bardzo dobre wysycenie drobnymi bąbelkami. Znakomicie sprawdzi się w połączeniach z winami wzmacnianymi, a nawet starzonymi mocnymi alkoholami.

Piwniczanka Niskonasycona
Aromat intensywny i szorstki, ozonowy. Usta lekko kwasowe, o grubej, kremowej, oleistej, puchatej teksturze. Wybornie podkreśli smak dojrzewających serów, tłustych ryb i sezonowanej wołowiny, jak również win czerwonych i białych o świeżej owocowości i lekkiej strukturze.

Piwniczanka Gazowana
Neutralny aromat. Usta z wybijającą się słodyczą i kwasowością. Dobrze zintegrowane, średniej wielkości bąbelki. Proponowanym kierunkiem połączeń są nie tylko treściwe ciasta i kandyzowane owoce, lecz również tłuste i dobrze zbudowane ryby. Sprawdzi się jako para do fermentowanych w dębinie win białych, bogatych win czerwonych, a nawet musujących robionych metodą klasyczną.