1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Macie ochotę na dania kuchni azjatyckiej? Zobaczcie przepisy...

Macie ochotę na dania kuchni azjatyckiej? Zobaczcie przepisy na potrawy, które z powodzeniem możecie przygotować w domu. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 14
Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem...

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem

Składniki:
250 g piersi z indyka pokrojonej na kawałki 1 cm
50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
50 g Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
2 łyżeczki Pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm świeżego drobno posiekanego korzenia
2 pomarańcze
1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
2 średnie cebule pokrojone w piórka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1 pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
2. Pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość wymieszaj i podawaj od razu. Opcjonalnie posyp kolendrą i sezamem.

3 z 14
Kaczka po pekińsku...

Kaczka po pekińsku

Składniki:
100 ml Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
150 g Warzyw do woka House of Asia
1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
2 łyżeczki Sezamu białego House of Asia lub czarnego
2 piersi z kaczki
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 łyżki posiekanej dymki
Sól, pieprz

Ciasto na placki mandaryńskie:
2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
150 g mąki pszennej
125 ml wody w temperaturze 75-85 ºC
1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:
Placki mandaryńskie:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki ciasta i zagnieć tak, aby było gładkie i nie kleiło się do rąk.
2. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych kawałków, uformuj z nich kulki i rozwałkuj na cienkie placuszki.
3. Smaż placki na patelni wysmarowanej oliwą.

Sposób przygotowania dania:
1. Piersi oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Oprósz solą i pieprzem, ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu i zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
1. Przełóż na talerz i posmaruj 3/4 ilości sosu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6 minut. Wyjmij i odstaw na kolejne 6 minut.
2. Warzywa do woka przełóż na sitko i dobrze odciśnij wodę. Podsmaż je na rozgrzanym woku z dodatkiem przyprawy do kuchni chińskiej.
3. Kaczkę pokrój w plastry.
4. Gotowe placki posmaruj pozostałym sosem do kaczki, następnie ułóż warzywa, plastry mięsa i posyp świeżą dymką i sezamem.

4 z 14
Kurczak słodko-kwaśny z ananasem...

Kurczak słodko-kwaśny z ananasem

Składniki:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka Sosu Sambal Oelek House of Asia
2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
200 g filetu z kurczaka pokrojonego w 1,5 cm kawałki
½ cebuli pokrojonej w kostkę
½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
130 g (4 plastry) ananasa z puszki pokrojonego na kawałki
1 cm świeżo startego imbiru
200 ml wody
1 łyżka cukru kokosowego bądź brązowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku drobno pokrojonego
2 łyżki oleju do smażenia
Porada: Ocet ryżowy można zastąpić zwykłym octem.

Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej 1 łyżkę sosu sojowego i wsyp 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dodaj kurczaka i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kurczaka i smaż około 2 minuty. Zdejmij kurczaka z patelni.
3. Na tę samą patelnię wlej pozostały sos sojowy, sos Sambal Oelek, ocet ryżowy oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Następnie dodaj: czosnek, imbir, cebulę, paprykę oraz ananasa.
5. W misce wymieszaj wodę z 1 łyżeczką mąki, tak aby nie było grudek i wlej na patelnię.
6. Na koniec dodaj kurczaka i wszystko razem smaż około minuty.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Piloci na starcie. Najstarsze na świecie zawody samolotowe w Aeroklubie Krakowskim

Piloci na starcie. Najstarsze na świecie zawody samolotowe w Aeroklubie Krakowskim

Zalewisko w Bolesławiu ciągle rośnie. Będzie prawie pięć razy większe niż Zakrzówek

Zalewisko w Bolesławiu ciągle rośnie. Będzie prawie pięć razy większe niż Zakrzówek

Ta tragedia wstrząsnęła Krakowem. Rok temu zginął kierowca autobusu MPK

Ta tragedia wstrząsnęła Krakowem. Rok temu zginął kierowca autobusu MPK

Zobacz również

Zalewisko w Bolesławiu ciągle rośnie. Będzie prawie pięć razy większe niż Zakrzówek

Zalewisko w Bolesławiu ciągle rośnie. Będzie prawie pięć razy większe niż Zakrzówek

Jak ludzie w przyszłości będą dbać o zdrowie? Odpowiada Anna Lewandowska

Jak ludzie w przyszłości będą dbać o zdrowie? Odpowiada Anna Lewandowska