
Kurczak w sosie teriyaki
Składniki:
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
6 łyżek Sosu teriyaki House of Asia
1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
½ opakowania Makaronu Chow Mein House of Asia
2 filety z kurczaka
Kilka gałązek dymki drobno pokrojonej
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej sos sojowy i 2 łyżki sosu teriyaki, włóż kurczaka, wymieszaj, przykryj folią i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz kurczaka przez 30 minut w otwartym naczyniu żaroodpornym.
3. Na patelni, na małym ogniu podgrzej przez minutę pozostały sos teriyaki.
4. Gotową pieczeń pokrój na kawałki i polej podgrzanym sosem.
5. Pierś z kurczaka posyp białym sezamem i dodaj dymkę. Danie podawaj z makaronem Chow Mein.

Makaron chow mein z wieprzowiną
Składniki:
½ opakowania Makaronu Chow mein House of Asia
60 g Sosu ostrygowego House of Asia
1 puszka pokrojonych Grzybów shiitake w zalewie House of Asia lub 30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia
1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek
½ łyżeczki Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
150 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w paski
1 mała marchewka pokrojona w słupki
1 cebula pokrojona w piórka
1 łyżka oleju
50 ml wody
1 mały posiekany pęczek kolendry lub szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Sos ostrygowy wymieszaj z wodą w małej misce.
3. Pokrojoną polędwiczkę przełóż do miski, dodaj łyżkę oleju oraz pastę z czosnku i dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej wok i podsmaż mięso, dodaj warzywa, grzyby shiitake, mieszaj od czasu do czasu, a następnie dodaj ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj z sosem ostrygowym i dopraw do smaku przyprawą do kuchni chińskiej. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.

Makaron mie z wieprzowiną w sosie teriyaki
Składniki:
½ opakowania Makaronu Mie House of Asia
100 g Sosu Tonkatsu House of Asia lub Teriyaki House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 3 posiekane ząbki
200 g wieprzowiny (np. łopatka lub polędwiczka) pokrojonej w cienki paski
100 g różyczek z brokuła
1 cebula pokrojona w piórka
1 pęczek posiekanej dymki
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki orzechów ziemnych
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W misce wymieszaj sos tonkatsu/teriyaki z odrobiną wody i pastą z czosnku.
3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż wieprzowinę. Następnie dodaj cebulę oraz różyczki z brokuła, smaż kolejne 3-4 minuty, dodaj posiekane orzechy, ugotowany makaron i całość wymieszaj z sosem.
4. Danie przełóż na talerz i posyp posiekaną dymką.

Polędwiczki wieprzowe z makaronem Vermicelli i warzywami
Składniki:
1/2 opakowania Makaronu Vermicelli House of Asia
1 słoik Warzyw do woka House of Asia
3 łyżki Sosu sojowego ciemnego House of Asia
1 łyżka Sezamu białego House of Asia
100 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w cienkie plastry
1 duży ząbek czosnku drobno pokrojony
Kilka gałązek dymki pokrojonej na małe kawałki
2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Warzywa wypłucz w zimnej wodzie.
3. Na średnim ogniu rozgrzej olej, podsmaż na złoto czosnek. Zwiększ ogień, dodaj mięso i smaż 3 minuty. Dodaj warzywa i krótko podsmaż.
4. Dodaj makaron oraz sos sojowy. Wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
5. Przed podaniem posyp dymką i sezamem.
Porada: Danie możesz polać kilkoma kroplami oleju z prażonego sezamu.