Kuchnie świata – przepisy. Zobacz TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu
Schab po bałkańsku
- Schab po bałkańsku to ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy – mówi nasza Czytelniczka, Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki dla 6 osób
1 kg schabu bez kości
pęczek cebuli dymki, biała i zielona część
2 cebule
3 ząbki czosnku
czerwona papryka
3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów
40 dag pieczarek
3 ogórki kiszone
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
1/2 szklanki pomidorowej passaty
bulion
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną.