
Pierwszy bar mleczny powstał w Warszawie w 1896 roku. W okresie PRL nastąpił szczególnie intensywny rozwój tego typu placówek. Większość z nich należała do Spółdzielni Spożywców „Społem”. Zobaczcie, jakie potrawy można było zjeść w barach mlecznych i jak można je dziś przygotować we własnym domu. Kliknijcie w galerię!

Pasta jajeczna Agnieszki Delkowskiej
Składniki
400 g białego sera półtłustego
7 jajek ugotowanych na twardo
dwa pęczki szczypiorku
2 pęczki rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
sól, pieprz
Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie
Składniki
6 dużych pomidorów malinowych
ok. 3 litry wywaru mięsno-warzywnego
sól
szklanka śmietany ukwaszonej 15 proc.
3 jajka
5 łyżek mąki
masło do smażenia
Wykonanie
Przygotować wywar mięsno-warzywny. Pomidory pokroić, przesmażyć na maśle, przetrzeć przez sito i dodać do świeżo ugotowanego wywaru. Doprawić do smaku solą. Zrobić lane ciasto – utrzeć w garnuszku razem jajka i mąkę. Ciasto lać cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy.
Dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną soli, posypać natką pietruszki.

Kasza gryczana z masłem Justyny Kalemby
Składniki
kasza gryczana
masło
sól
Wykonanie
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gdy się ugotuje – odcedzić. Do gorącej dodać masło, wymieszać.