9 z 12
Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera

Składniki
pierś z kurczaka (pojedyncza)
1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej, według upodobań)
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz (według uznania)
1/2 opakowania mieszanki sałat
1 pomidor
1/2 papryki
garść kiełków
1 nieduża bagietka
1 dymka (tylko zielona cześć)
oliwa
kawałek sera cheddar

Składniki dressingu
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
kilka listków bazylii

Wykonanie
Wszystkie składniki dressingu włożyć do blendera i zmiksować na gładki sos.
Na dużym kawałku papieru do pieczenia umieścić ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz. Obtoczyć w mieszance przypraw pierś z kurczaka. Przykryć mięso kawałkiem papieru i dokładnie rozbić tłuczkiem.
Natłuścić patelnię grillową 1 łyżką oliwy i rozgrzać. Smażyć kurczaka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odstawić na bok. Po wystygnięciu pokroić pierś na niewielkie paski.
Bagietkę pokroić na kromki i zgrillować na tej samej patelni, na złoto.
Na talerzu ułożyć liście sałat. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Ułożyć kawałki kurczaka oraz posiekaną dymkę i kiełki. Całość skropić dressingiem. Na wierzchu ułożyć kilka wiórków sera cheddar. Podawać z bagietką.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

10 z 12
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem

Składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

11 z 12
Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem...
fot. Fot. Orchidea Creative Group

Sałatka z cukinią, rukolą i pysznym dressingiem

Składniki
garść liści sałaty - mytej rukoli (np. Eisberg)
1 cukinia
kilka zielonych oliwek
2 czerwone pomidory
2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu

Składniki dressingu
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
pół łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry,
a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie
i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing. Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Tragedia w krakowskim akademiku. Odnaleziono dwa ciała

AKTUALIZACJA
Tragedia w krakowskim akademiku. Odnaleziono dwa ciała

Polecamy

Krakowianie uwielbiają tę imprezę. Dziś znów będą tłumy!

Krakowianie uwielbiają tę imprezę. Dziś znów będą tłumy!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Krakowianie upominają się o bezcenny przyrodniczo teren w Przegorzałach

Krakowianie upominają się o bezcenny przyrodniczo teren w Przegorzałach