https://gazetakrakowska.pl
reklama
18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler ugotuje nam w Krakowie [ZDJĘCIA]

Paulina Polak
Magda Gessler w Wentzlu
Magda Gessler w Wentzlu Andrzej Banaś
Magda Gessler, właścicielka kilku modnych warszawskich restauracji, kolejną otworzyła w Krakowie. Gwiazda programu telewizyjnego "Kuchenne rewolucje" tym razem wprowadziła rewolucyjne zmiany we własnym lokalu przy Rynku Gł. 19.

Zobacz także Magda Gessler w Krakowie. Otworzyła Marcello Ristorante [ZDJĘCIA]

Historyczne wnętrza restauracji, założonej w XIX wieku przez Jana Wentzla, zostały przez Magdę Gessler całkowicie odmienione. Ściany utrzymane są w beżach i fioletach, a głównym motywem ozdobnym stały się ptaki, szczególnie bażanty.

Nowy wystrój słynnego Wentzla przez konserwatywnych krakowian przyjęty został z mieszanymi uczuciami. Już na kilka tygodni przed otwarciem restauracji, w Krakowie rozpoczęła się dyskusja, czy to dobrze, że miejsce z taką tradycją przejmuje ktoś ze stolicy.

Magda Gessler przekonuje, że zmiana właściciela wyjdzie na dobre restauracji. - Wiedziałam, że materia jest cudowna. Ale było tu strasznie buro. Tak jakby komuna jeszcze stąd nie wyszła - opowiada restauratorka. - Postanowiłam więc, że wprowadzę tu energię, kolor, szlachetność, radość. Przecież to miejsce było zasobne, ale niestety zostało zubożone przez komunę - twierdzi Magda Gessler.

Na parterze kamienicy Pod Obrazem (nazwa pochodzi od zdobiącego fasadę obrazu Matki Boskiej) w restauracji Wentzl królować ma kuchnia staropolska.

Natomiast w piwnicy nowa właścicielka otworzyła włoską restaurację Marcello, gdzie podają robione na miejscu makarony oraz pizze. Na ścianach wiszą zdjęcia gwiazd włoskiego kina, a pod sufitem - wianki z rozmarynu. Dominuje biel i dodatki w kolorach włoskiej flagi.

Magda Gessler uważa, że może podbić rynek kulinarny w Krakowie. - Wiem, że prowadzenie restauracji w Rynku Głównym bardzo zobowiązuje. Mam już jedną restaurację w Warszawie przy Starówce i wiem, że to moja wizytówka - podkreśla restauratorka.
W ubiegłym roku inną krakowską restaurację w Hotelu Francuskim przejął Adam Gessler, były szwagier Magdy. W ogołoconym z dekoracji wnętrzu, potrawy często są przygotowywane przy stolikach gości. Czy tak samo będzie w Wentzlu?

- Nie, to zupełnie nie pasuje do mojego miejsca. Będzie tu bardziej drobnomieszczańsko i bez oszczędności. Kolorowo, bogato, radośnie. A ceny pozostaną takie jak w lokalach obok. Czyli krakowskie, nie warszawskie - zapowiada Magda Gessler.

Czytaj także: Wywiad z Magdą Gessler: Lubię świat i rzeczy z przeszłością

Trwa plebiscyt "Superpies, Superkot!". Zgłoś swojego zwierzaka i zgarnij dla niego nagrody!

Euro 2012 coraz bliżej! Zobacz, co będzie się działo w Krakowie

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Komentarze 17

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
JJJJ
BUŁAM W SOBOTĘ :
obsługa super
wnętrze bardzo ładne
ale CENY -BARDZO WYSOKIE BARDZO nie na zarobki przeciętnego polaka
PORCJE BARDZO MAŁE BARDZO
WEDŁUG MNIE CENY POWINNY BYC TAKIE ABY KAŻDEGO BYŁO STAĆ IŚĆ Z RODZINĄ NA OBIAD
b
bp
Pani Magdo, wszystko jest w dobrym stylu,oprócz wymuszanego napiwku wliczanego do rachunku (10% serwis!!!! informacja w menu). To zdecydowanie obniża poziom i Pani klasę.
m
milli
Jedzenie smaczne ale radze dobrze czytac ceny i trzymac portfel bo sa na zarobki warszawskie .Wino na kieliszki od 14 do 22 zl.Poza tym czysto i przyjemnie be tlumow dzikich uwaga do rachunku wliczany serwis 10% !!!!! Informacja w menu:)
K
Karola
To w Wentzlu moja noga już nie postanie, a szkoda, bo lubiłam tam chodzić ze znajomymi...
a
antywentzl
Byłem raz w jej restauracji w Warszawie i to był ostatni raz. Jedzenie ohydne, porcje jak dla dziecka i w dodatku drogo. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żebym z restauracji wyszedł głodny. To już w barze mlecznym mają lepsze jedzenie.
K
Krakus
Nie przenoście nam kolebki do Krakowa . Ludzie przyjdą tu tylko ze względu na podpis a nie na jedzenie !
o
oooooooo
towarzystwo czosnkowe ma większość pubów i restauracji w krakowie. nie potrzebujemy kolejnego!
a
areligijny
Propnuje specjalność kuchni: 1) Kardynalska zupa. 2) Kotlet a,la Magda, 3) deser: pururowe ciacho, 4) do popicia woda(święcona). 5) Benedyktyńska nalewka do smarowania głębokiego gardła.
t
traugutt
Masz racje ze podaja w tych restauracjach okropne jedzenie. Kiedys nawet wzlolem resztki albo wlasciwie cale danie ktorego nie bylem w stanie przelknac i chacialem dac psu sasiada bo go nienawidze, ale pies jak tylko powoachal zapach to od razu uciekl skowyczac. Chcialbym tutaj wyjasnic ze nienawidze swojego sasiada a jestem milosnikiem psow. Dlatego tez chodze po Plantach i nie sprzatam jak moj pies sie zesra bo chce aby wszyscy mieszkancy Krakowa oraz turysci mogli podziwiac gowna mojego psa bo sa naprawde piekne i tak bardzo krakowskie.
t
trutty
My tu w wiekszosci Polacy chodzimy po smietnikach w poszukiwaniu jedzenia i palimy w piecach smieciami a tutaj pisza o jakichs promilach zlodzieji ktorych stac na chodzenie po restauracjach i trwonienie tam pieniedzy. Moze ta Gessler by pokazla sie jaka on patriotka i katoliczka co by otwarla kuchnie dla biednych Polakow bo taka jest nas wiekszosc w Polsce rzadzonej przez Tuska i Dziwisza. Straszne czasy nastaly, trzeba bedzie robic do samej smierci bez emerytury, nie ma na lekarstwa i na jedzenie. Lekarze lecza tylko za lapowki i ludzie umieraja w kolejce aby sie zarejestrowac do lekarza w terminach za osiem miesiecy. Z nadzieja wyczekujemy rozbiorow ze strony NIemiec i Austrii, troche mniej ze strony Rosji ale to tez byloby lepiej.
J
Jasiu
Ostatnio byłem na obiedzie w jej restauracji w manufakturze w łodzi. Ceny bardzo wysokie a jedzenie mizerne. Pierwszy i ostatni raz jadłem w tej restauracji
E
Eloooooooooooooooooooo
to ja z góry dziękuję za tę Panią i Jej pomysły. W Krakowie mamy wiele rodzinnych restauracji z wielkimi tradycjami. Nie potrzeba nam celebrytki TVNu, niby znającej sie na kuchni. Zbesztać drugiego to każdy potrafi.
m
mniam
Towar lekko nieswiezy ; )
F
Funio
No cóż mam następny lokal z głowy - do Gesslerów i to jeszcze zarozumialców z Warszawy niech przyjeżdżają ich rodacy ze stolicy.
Toż nie ma już krakowskich restauratorów którzy mogliby kontynuować lokalne tradycje ???
Ciekawe kto przyjedzie ratować jej lokal - jako kuchenne rewolucje.
Wszędzie gdzie była skończyło się totalną klapą.
e
ert
Gessler to jest kulinarny analfabeta
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska