Najlepszymi gatunkami do grillowania są pełnotłuste, twarde sery holenderskie. Sposobów na przyrządzenie smacznego sera jest kilka. - Najlepiej pokroić go w dość grube plastry, a następnie owinąć w folię aluminiową – unikniemy tym samym kapania stopionego sera na węgle, a całość równomiernie się przypiecze. Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą obłożyć ser plasterkami boczku lub włożyć go w tortillę czy pieczywo. Ser grillujemy do momentu aż się zarumieni i pojawi się na nim chrupiąca skorupka – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Grillowany ser możemy podawać jako samodzielne danie, ale równie dobrze będzie świetnym dodatkiem do rozmaitych mięs i warzyw. Doskonale smakuje w kompozycji z soczystymi pomidorami, w towarzystwie aromatycznej mieszanki ziół, doprawiony czosnkiem.
- Grillowany ser najlepiej podawać, kiedy jest jeszcze gorący – ma wtedy najlepszy smak i aromat. Tak przyrządzony idealnie nadaje się także do sałatek - stają się dużo bardziej treściwe i sycące – mówi Ewa Polińska.
A oto trzy pomysły na dania z grillowanym serem:
Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem Gouda MSM Mońki i szynką
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 300 g szynki gotowanej
- 200 g sera żółtego Gouda
- w bloku
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli. Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym. Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.
Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem
Składniki:
- 3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
- 6 łyżek kuskusu
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 g małych pieczarek
- 150 g sera żółtego Podlaskiego
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chilli
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.
Grillowana cukinia z czosnkiem i serem żółtym Gouda
Składniki:
- 2 większe cukinie
- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 100 g boczku wędzonego
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Oliwę mieszamy z solą i pieprzem. Cukinie kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą i grillujemy z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a boczek w drobną kostkę i podsmażamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie zdejmujemy z rusztu upieczone już plastry cukinii, układamy na nich plasterki czosnku, boczek i posypujemy startym serem żółtym. Całość kładziemy ponownie na tacce aluminiowej i grillujemy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypujemy posiekaną natka pietruszki.
Źródło: MSM Mońki