Lasagne to jeden z kulinarnych symboli Włoch. Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem? Czemu nie! Pod pierzynką z sera, skrywają się płaty makaronu przekładane nadzieniem, które niekoniecznie musi być mięsne. Przepis poleca poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki
- 1 cebula
- 250 g makaronu do lasagne
- 300 g świeżych pieczarek
- 4 opakowania Serka Wiejskiego (np. OSM Piątnica 200 g)
- 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- papryka słodka czerwona, mielona
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.
Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
