
25 października to Światowy Dzień Makaronu. Zobaczcie proste i pyszne przepisy naszych Czytelników z makaronem w roli głównej.

Szybki makaron z czosnkiem, chili i oliwą
Składniki
500 g makaronu, tu świderki
6 ząbków czosnku
1-2 papryczki chili
100 ml oliwy
4 łyżki startego parmezanu
1/2 pęczka natki pietruszki
kilkanaście cienkich plastrów grillowanej cukinii (opcjonalnie)
sól do smaku
Wykonanie
Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić na sitku. Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, oczyścić z nasion i pokroić w poprzek na cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę. Krótką chwilę podsmażać czosnek i papryczkę uważając, aby czosnek jedynie lekko się zarumienił. Dodać ugotowany makaron oraz natkę pietruszki, doprawić ewentualnie do smaku solą i dokładnie wymieszać. Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli makaron z czosnkiem, chili i oliwą gotowe!
Danie jest wystarczające i pyszne, ale również może być urozmaicone o inne dodatki, jak na przykład dodającą kolorów grillowaną cukinię, pokrojoną w cienkie plastry za pomocą nożyka do odbierania warzyw.
Przepis Violetty Grzelki

Makaronowy lunchbox
Składniki
150 g makaronu świderki
5 pomidorów koktajlowych
łyżka czerwonej pasty curry
100 g filetu z kurczaka
łyżka oleju kokosowego
cebula
czosnek
sól
pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażyć. Dodać pastę curry i pokrojonego kurczaka - wszystko razem usmażyć do miękkości.
Dodać pomidory koktajlowe i ugotowany makaron - podgrzać kilka minut.
Całość posypać świeżymi ziołami i podprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Przepis Sylwii Ładygi

Pełnoziarnisty makaron wstążki z tuńczykiem
Składniki
400 g makaronu wstążki pełnoziarnistego
800 g dojrzałych pomidorów
100 g cebuli 3 ząbki czosnku
250 g tuńczyka w sosie własnym
200 ml śmietany
10 g natki pietruszki
10 g koperku
10 g bazylii
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z pokrojonymi w paski pomidorami. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i zalać wszystko śmietaną. Kiedy sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany, dodać do niego tuńczyka i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przepis Piotra Ceranowicza