
Cytrynowy makaron spaghetti z oscypkiem
Składniki
250 g makaronu spaghetti
2 łyżki oliwy
3 duże ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
mały pęczek natki pietruszki
50 g oscypka
pieprz cytrynowy
sól
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Natkę pietruszki posiekać, dodać na patelnię. Wlać sok z cytryny, wymieszać. Dodać gorący makaron i wszystko wymieszać.
Oscypek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do makaronu, jeszcze raz wymieszać. Doprawić pieprzem cytrynowym i ewentualnie solą.
Przepis Doroty Wójcickiej

Szybka zapiekanka makaronowa a la pizza
Składniki
150 g makaronu, np. casarecce, penne
300 g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150 g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
jajko
150 g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok. 8 małych pomidorków, np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i połączyć z przecierem pomidorowym i jajkiem. Wyłożyć na formę do tarty. Posypać odrobiną drobno startego żółtego sera. Mięso połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wyłożyć na makaronowy spód.
Na połowie „pizzy” ułożyć ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 40 minut.
Przepis Joanny Tokarz

Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym
Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 cukinia
1 papryka czerwona
100 g pomidorków cherry
1 cebula
1 szklanka śmietany 30%
50 g sera żółtego
4 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Makaron z krewetkami w maśle i czosnku
Składniki
250 g mrożonych krewetek
200 g makaronu spaghetti
ok. 3-4 łyżki masła
ząbek czosnku
1/2 pęczka pietruszki
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Krewetki rozmrozić (mrożone są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuścić masło, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucić na patelnię.
Smażyć bardzo krótko. W międzyczasie ugotować makaron. Przed odcedzeniem makaronu odlać 1/2 szklanki wody.
Do krewetek dodać pietruszkę. Jeśli sosu jest mało, podlać pozostawioną wodą z gotowania makaronu.
Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać i można podawać na stół.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej