
Makaronowe muszle ze szpinakiem i bryndzą
Składniki
opakowanie makaronu duże muszle
ok. 3 kg pomidorów dobrej jakości
czerwona papryka
2 cebule
5 ząbków czosnku (lub mniej, jeśli ktoś nie lubi)
szklanka bulionu drobiowego
3 pęczki świeżego szpinaku lub dwa opakowania mrożonego
jajko
40 dag bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
ser do posypania - oscypek, dziugas, inny ulubiony
Wykonanie
Sos. Pomidory obrać ze skóry i pozbawić pestek. Paprykę upiec w piekarniku „na czarno”, wsadzić do miski, miskę przykryć szczelnie folią i po ostudzeniu obrać paprykę ze skóry. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać obrane pomidory i bez pestek, obraną paprykę i chwilę poddusić. Po 15 minutach dolać bulion i zmiksować sos blenderem. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną cynamonu.
Nadzienie do makaronu. Szpinak przesmażyć na odrobinie oliwy, dodać ząbek czosnku, sól, pieprz i szczyptę gałki. Odstawić do ostudzenia. Dowolny ser zmiksować z solą, pieprzem, jajkiem i jednym ząbkiem czosnku. Dodać szpinak. Można zostawić szpinak w dużych kawałkach lub - tak jak ja - zmiksować wszystko na gładką pastę. Do pasty dodać garść startego sera, którym będziemy posypywać makaron. Wymieszać.
Na dno naczynia do zapiekania wylać sos, tak żeby przykrył dokładnie dno. Surowy makaron nadziać farszem. Makaron ułożyć na sosie. W miejsca między makaronem dolać sos. Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 20 min. Po tym czasie ściągnąć folię, makaron posypać serem i dać jeszcze na 10 minut do pieca. Wyciągnąć i odstawić na 10 minut, żeby lekko przestygło i masa się ściągnęła. Posypać ulubionymi ziołami, szczypiorkiem, rzeżuchą, kiełkami.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym
Składniki
300 g ziemniaków
200 g kiełbasy cienkiej
150 g makaronu orkiszowego świderki
2 cebule
100 g sera żółtego
zioła prowansalskie
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W małych naczyniach żaroodpornych układać naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypać żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek

Kociołek różności z szynką, fasolą i makaronem
Składniki
400 g fasoli Jaś
1/2 kg szynki wędzonej
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 cebula
1 pomidor
1/2 strąka papryki czerwonej
1/2 strąka papryki żółtej
1/2 strąka papryki zielonej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150g makaronu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
oliwa
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie
Fasolę przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotować na małym ogniu około godziny. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do fasoli. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do gotującej się fasoli. Razem gotować około 30 minut.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w ósemki. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Warzywa i szynkę dodać do wywaru. Następnie dodać koncentrat pomidorowy. Całość gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz makaron dodać do gotującej się potrawy. Gotować 10 minut. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Przepis Katarzyny Jaworek

Sałatka makaronowa z wędzoną makrelą
Składniki
50 dag świeżego makaronu wstążka
2 garście szpinaku
6 łyżek oleju lnianego
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
1 wędzona makrela
pęczek koperku
2 łyżeczki soli
10 dag sera pleśniowego
4 łyżki pestek dyni
czerwona cebula
Wykonanie
Makaron ugotować al dente. Do miseczki wlać oliwę oraz olej, dodać sok z cytryny, sól i drobno posiekany koperek. Dokładnie wymieszać. Sosem zalać ugotowany makaron. Na talerz wyłożyć świeże liście szpinaku, kawałki makreli, sera pleśniowego i porcję makaronu. Posypać drobno posiekaną cebulą i prażonymi pestkami dyni.
Przepis Pauliny Nosek