1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Maliny. TOP 10 deserów i ciast z malinami naszych Czytelników [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2 z 12
Malinowy puszek Doroty Wójcickiej...
fot. Dorota Wójcicka

Malinowy puszek Doroty Wójcickiej
 
Składniki na biszkopt
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki oleju
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
160 g mąki pszennej

Składniki na poncz

150 ml wody
1 płaska łyżka cukru

Składniki na krem
250 ml mascarpone
600 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
ok. 400 g świeżych malin
ok. 8 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie

Białka wybić do miski, ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić z olejem, wlać do białek, wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, jeszcze raz wymieszać łyżką. Wyłożyć do formy do pieczenia o wymiarach 36x24 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 2 części.
Poncz. Do wody wsypać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia.
Krem. Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier, wlać połowę kremówki, krótko zmiksować (kilka sekund), wlać pozostałą kremówkę, ubijać jeszcze ok. 20-30 sekund.
1/4 kremu odłożyć na wierzch. Pozostałą część kremu podzielić na pół.
Spód biszkoptu nasączyć połową ponczu, wyłożyć połowę kremu, gęsto ułożyć "na leżąco" maliny, przykryć drugą częścią kremu, wyrównać. Przyłożyć połówką biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć odłożonym kremem, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

3 z 12
Ciasto z malinami Siódme niebo Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Ciasto z malinami Siódme niebo Agnieszki Sznajder

Składniki na spód dużej blachy 40x25 cm

ok. 4 paczek herbatników 

Składniki na białą masę

1 opakowanie serka mascarpone 25 dag 
1/2 litra śmietany kremówki 30%
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

Składniki na warstwę malinową
3 galaretki malinowe
70 dag świeżych malin
1 litr wody 

Składniki na bezę
4 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe do posypania 

Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodać ją do malin. 
W czasie gdy galaretka się studzi zrobić bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal miksować, na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać bezę, wierzch posypać płatkami migdałowymi, piec w 140 stopniach przez 50-60 minut.

Żelatynę połączyć z gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać serek mascarpone, wanilię i cukier. Gdy wszystko jest połączone wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć warstwę herbatników, następnie na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, na masę wylać tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wyłożyć druga połowę białej masy. Na górę położyć upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawić do lodówki.

4 z 12
Tarta malinowa Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Tarta malinowa Andżeliki Knop

Składniki na ciasto

20 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
jajko
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru pudru

Składniki na krem

50 dag sera
300 ml śmietany kremówki
4 łyżki soku malinowego (najlepiej domowego)
maliny do dekoracji

Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i masło pokrojone na małe kawałki. Całość rozetrzeć palcami, a następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy.  Zagnieść szybko gładkie ciasto. Gotowe owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki do wystygnięcia. Następnie rozwałkować je na ok. pół centymetra i przełożyć do formy na tartę. Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. 

Śmietanę ubić na sztywną pianę. Do miski przełożyć ser, rozetrzeć go tak, aby utworzył jednolitą masę. Następnie dodać sok malinowy i dokładnie wymieszać. Na koniec przełożyć do miski ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać ją z serem. 
Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wyrównać wierzch ciasta, a następnie ułożyć na nim maliny. Gotową tartę włożyć na ok. 2 godziny do lodówki. Podawać z sosem malinowym.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Zobacz również

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków