
Dietetyczne ciastka owsiane z malinami Andżeliki Knop
Składniki
15 dag płatków owsianych
10 dag mąki pszennej, pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
100 ml mleka 2 proc.
4 łyżki miodu lipowego
szklanka malin
Wykonanie
W misce wymieszać płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. W drugim pojemniku rozmieszać miód, jajko i mleko. Do składników suchych dodać maliny, a następnie wlać składniki mokre. Całość dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią niewielkie ilości ciasta, Należy pamiętać o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami. Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia.

Ciasto cukiniowe z malinami Anny Cyganik-Idęć
Składniki na ciasto
3 jajka
szklanka oleju słonecznikowego
2 szklanki cukru
2 szklanki startej cukinii
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
pół kilo malin (kilka można zostawić do dekoracji)
Składniki na krem cytrynowy
200g miękkiego masła
2,5 szklanki cukru pudru
cytryna (sok i 2 łyżeczki startej skórki)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce i odstawić. Jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć z niej sok. Przygotować miskę i wbić do niej jajka, dodać olej, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksować. Dodać cukinię i wymieszać. Do małej miski przesiać mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do mokrych składników lekko miksując. Wsypać maliny i wymieszać łyżką. Spody tortownic o średnicy 20-21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub jeśli macie może być forma na babeczkę gigantkę) i wyłożyć do nich ciasto (po równo).
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut - do suchego patyczka (w formie na babkę gigantkę piecze się dłużej - nawet ok. godziny)! Wystudzić przed nałożeniem kremu.
Krem. Masło zmiksować z cukrem i solą, aż masa będzie jednolita (należy smakować masę i sprawdzać czy na języku nie są już wyczuwalne grudki cukru). Dodać skórkę z cytryny wraz z wyciśniętym sokiem. Miksować jeszcze ok. 3 minuty. Gotowym krem nałożyć na ciasto (połowę pomiędzy ciasta, a połowę na wierzch).

Różowe ciasto Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki na biszkopt
5 jajek
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
odrobina czerwonego barwnika
Składniki na poncz
pół szklanki wody
ćwiartka cytryny
2 łyżeczki cukru
Składniki na masę
500 g śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
250 g mascarpone
ok. 1/2 kg malin
Wykonanie
Ubić białka, dodać cukier, żółtka, olej i barwnik, dodać maki i proszek do pieczenia. Piec biszkopt ok. 35 minut w temp. 180 stopni.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Ubić schłodzoną kremówkę, pod koniec dodać cukier i mascarpone. Wyłożyć na biszkopt i na to ułożyć maliny jedna przy drugiej.

Malinowa chmurka Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki na kruche ciasto
400 g maki pszennej
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki na piankę
5 białek
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
125 ml oleju słonecznikowego
500 g malin
cukier puder do oprószenia
Wykonanie
Ciasto. Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w stosunku 60 do 40 i wstawić do zamrażarki.
Blaszkę (ok. 35x20) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Zetrzeć większą część ciasta i rozłożyć w formie, lekko przyklepać i wyrównać, podpiec na złoto ok. 20 minut w 190 stopniach. Wystudzić.
Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier, a potem proszek budyniowy. Na koniec wlać cienką strużką olej.
Wyłożyć pianę na ostudzony spód. Wyrównać i gęsto ułożyć maliny otworkami do góry, lekko wciskając w piankę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 190 stopni. Oprószyć cukrem pudrem.