9 z 12
Kakaowa rolada z kremem malinowym Patrycji...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Kakaowa rolada z kremem malinowym Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Składniki na ciasto cygaretkowe
35 g masła
1 białko
35 g mąki tortowej
35 g cukru pudru
dla koloru możemy dodać kakao

Składniki na roladę
4 jaja
100 g mąki tortowej
100 g cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
3 łyżki cukru waniliowego

Składniki na krem malinowy

250 g serka mascarpone
ok. 150-200 g malin
3 - 4 łyżki cukru pudru

Wykonanie
Ciasto cygaretkowe. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać białko i mąkę ciągle miksując. Do wymieszanych składników dodać kakao (niekoniecznie).
Powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i narysować nim wzorki na papierze do pieczenia. Ja wydrukowałam sobie ornament znaleziony w internecie i podłożyłam go pod pergamin, ot tak dla ułatwienia.
Pergamin z ciastem włożyć na 15 min do lodówki.

Ciasto. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier. Dodawać pojedynczo żółtka. Miksować przez chwilę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać. Dodać do masy i wymieszać bardzo delikatnie. Ciasto wylać na formę (28 x 42 cm) z wcześniej przygotowanym pergaminem (z wzorkami). Wyrównać.
Piec około 12-15 min w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie przygotować ściereczkę, na którą zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto. Ściereczkę rozłożyć i posypać ją cukrem waniliowym. Upieczone ciasto - GORĄCE - przełożyć na ściereczkę, zerwać papier, obrócić wzorkiem do ściereczki i zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do wystudzenia.

Krem. Wszystkie składniki krótko zmiksować ze sobą. Gdy ciasto wystygnie, rozwinąć ściereczkę, nałożyć masę i zawinąć ponownie - bez ściereczki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

10 z 12
Tarta z kremem i owocami Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Tarta z kremem i owocami Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na ciasto
250 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka śmietany
kilka czerwonych malin do koloru

Składniki na krem
20 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru
300 g śmietanki 36%
300 g mleka
40 g masła
6 żółtek
2 i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Dekoracja
czerwone owoce – truskawki, maliny, czerwona porzeczka, agrest

Wykonanie

Do robota wrzucić najpierw składniki suche, potem jajko, śmietanę i maliny. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrabiać ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie wyłożyć nim formę do tarty i włozyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty.
Podczas pieczenia ciasta zrobić krem waniliowy. Najpierw utrzeć żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodać obie mąki oraz esencję waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa, to do osobnego garnka wlać śmietankę i mleko, które następnie zagotować. Po zagotowaniu wlewać po trochę do jajecznej masy i wymieszać. Po zmieszaniu ustawić całość na małym gazie cały czas mieszać, aby wyszedł nam gęsty krem o konsystencji budyniu. Kiedy ów budyń nam się zrobi ściągnąć z gazu i dodać zimne masło, jednocześnie mieszając do całkowitego połączenia składników.
Gotowy krem przełożyć na tartę i udekorować owocami.

11 z 12
Pudding chia z malinami Agnieszki Bochnak...
fot. Agnieszka Bochnak

Pudding chia z malinami Agnieszki Bochnak

Składniki

250 ml mleka migdałowego
50 g nasion chia
100 g malin
10 g wiórków kokosowych
1 płaska łyżeczka pasty z wanilii
kilka malin, listki świeżej mięty

Wykonanie
Maliny zblendować na mus, dodać wiórki kokosowe, pastę z wanilii, wymieszać. Do musu dodać mleko migdałowe i nasiona chia. Dokładnie wymieszać i rozlać do naczyń. Włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Udekorować świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

W oranżerii w Krakowie zobaczymy rośliny z czasów dinozaurów i paprocie w akwariach

W oranżerii w Krakowie zobaczymy rośliny z czasów dinozaurów i paprocie w akwariach

Polecamy

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

W oranżerii w Krakowie zobaczymy rośliny z czasów dinozaurów i paprocie w akwariach

W oranżerii w Krakowie zobaczymy rośliny z czasów dinozaurów i paprocie w akwariach