
W co trzeciej partii kontrolowanych ostatnio przetworów warzywnych w Małopolsce, m.in. w popularnych sałatkach, inspektorzy wykryli zawyżoną zawartość cukrów, zaś w ogórkach kiszonych i przecierach ogórkowych - obecność substancji konserwujących (kwasu sorbowego i jego soli), choć na tonie produktów z opakowań krzyczał napis „Bez konserwantów”.

W pierwszym kwartale 2021 r. pracownicy WIJHARS skontrolowali m.in. jakość przetworów warzywnych (kapusta kiszona, ogórki kiszone, przecier ogórkowy, sałatka z czerwonej kapusty z cebulą, sałatka ogórkowa, sałatka warzywna z buraków, cebuli i papryki, sałatka z kapusty białej, marchwi, cebuli i papryki, buraczki konserwowe tarte, sałatka warzywna zielony pomidor, seler konserwowy) w jednym sklepie i u trzech producentów. Nieprawidłowości stwierdzili zarówno w sklepie, jak i u jednego producenta.

Zakwestinowaliśmy u producentów dwie partie produktów - w sumie 3800 kg - z uwagi na obecność substancji konserwujących - kwasu sorbowego i jego soli, przy deklaracji na opakowaniu o treści „Bez konserwantów” lub przy braku deklaracji ich obecności oraz zawyżoną zawartość soli o 1,1 g/100g i 1,12 g/100 g. Chodzi tu o ogórki kiszone i przecier ogórkowy – informuje szef WIJHARS w Krakowie.

- Niestety, nasze kontrole wykazują, że nie ma w tym obszarze większej poprawy, a część producentów popełnia wręcz te same grzechy co wcześniej. Co gorsza, niektórzy próbują się tłumaczyć niewiedzą, brakiem świadomości przepisów, choć byli już w przeszłości upominani lub karani za naruszenie przepisów – mówi Ryszard Mróz, komentuje małopolski wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (WIJHARS).