Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolski Festiwal Smaków zagościł w Oświęcimiu

Monika Pawłowska
Jacek Pabis produkuje wędliny i salcesony dopiero od roku, a już zgarnął główne nagrody
Jacek Pabis produkuje wędliny i salcesony dopiero od roku, a już zgarnął główne nagrody Monika Pawłowska
Kabanos z perliczki, salceson wiejski, polewka, karp zatorski w zalewie octowej, powidła ze śliwek z sadu ekologicznego. Producenci tych smakołyków zwyciężyli w oświęcimskiej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaków, który ruszył w minioną niedzielę. W całym województwie odbędzie się w sumie siedem półfinałów.

Polecamy także: Wybory Miss Ziemi Oświęcimskiej [ZDJĘCIA]

Mieszkańcy naszego regionu będą mieli okazję posmakować specjałów m.in. 26 czerwca w Wadowicach.
Kilka tysięcy ludzi odwiedziło oświęcimski półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku. Niektórzy pokonali kilkadziesiąt kilometrów, by poczuć smak najlepszych potraw.

- Zobaczyłam relację w telewizji i natychmiast wsiadłam w auto - mówi Małgorzata Bierska, mieszkanka Bielska-Białej. - Wszytko tak pięknie wygląda, a jak smakuje! Najlepsze są te kiełbaski i salceson. Nie jest mdły, świetnie doprawiony. Palce lizać - dodaje bielszczanka.

Fanką festiwalu jest Danuta Karolczyk z Olkusza. Tym razem przyjechała specjalnie, by oddać głos na wypieki rodzimego producenta.
- Chlebek jurajski nie ma sobie równych - przekonuje pani Danuta. - Jest smaczny i długo utrzymuje świeżość. Uwielbiam też kołacz jurajski, wspaniałe ciasto drożdżowe z makiem i serem. Coś wspaniałego - dodaje olkuszanka.

Nie brakowało również amatorów ryb i słodkości. - Nie wiedziałem, że mamy tyle odmian miodu - mówi Adam Kowalski z Oświęcimia. - Najbardziej zaskoczył mnie i przypadł do gustu miód wrzosowy - dodaje.
Podczas festiwalu głosy oddało 2600 osób. Publiczność wybiera najlepsze produkty w czterech kategoriach: "Ekologiczne przysmaki", "Tradycyjne specjały", "Smakołyki z legendą" i "Jak u mamy".

Swoje nagrody wręczyło również profesjonalne jury pod przewodnictwem Zbigniewa Kurleto. Wyróżnili również pokaz gotowania na żywo. Nagrodę otrzymał Mariusz Kapała za polędwiczką faszerowaną sarniną w towarzystwie roladek z koziego sera.

Kraków: rozpoczęła się**rekrutacja na studia 2011**

Chcesz iść za darmo do Parku Wodnego w Krakowie? **Rozdajemy bilety**

Urządź się w Krakowie!**Zobacz, jak to zrobić!**

Wszystko o Euro2012 na**www.drogadoeuro2012.pl**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska