Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co w Małopolsce smakuje najlepiej?

Magdalena Domańska-Smoleń
W tym roku na festiwalu bezkonkurencyjna okazała się kiełbasa
W tym roku na festiwalu bezkonkurencyjna okazała się kiełbasa Michał Gąciarz
Kiełbasa Krakowska "Sucha Mądrego" zachwyciła w tym roku jury Małopolskiego Festiwalu Smaku i Grand Prix powędrowało do Stanisława Mądrego z Nowej Wsi Szlacheckiej. - Smakuje jak dawniej, prawda? Bo w jej składzie jest tylko mięso, sól peklująca i przyprawy. Żadnych chemicznych dodatków! Surowiec do tej kiełbasy pozyskujemy w małej ubojni, mięso jest przyprawiane, następnie trafia do naturalnych jelit, potem kiełbasę wędzimy i suszymy - mówi Stanisław Mądry.

I owszem, smakowała jak dawniej, bo Małopolski Festiwal Smaku jest właśnie po to, by promować lokalnych producentów zdrowej żywności oraz ich specjały. A tych w ostatni weekend w Krakowie nie brakowało. Podczas finału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku można było skosztować i kupić prawie 60 wybornych produktów i dań regionalnych. Były tradycyjne wędliny prosto z wędzarni, chrupiące chleby, wszelkiego rodzaju sery - owcze, kozie i krowie, a także miody z każdego zakątka Małopolski, świeżo tłoczone soki z owoców dojrzewających w górskich sadach, wyborne wypieki przypominające smaki dzieciństwa oraz ryby z ekologicznych hodowli i wiele, wiele innych pyszności.

Publiczność wskazała swoich faworytów w czterech kategoriach: Ekologiczne przysmaki, Tradycyjne specjały, Smakołyki z legendą i Jak u mamy. Jury konkursowe nagrodziło najlepszych, przyznając Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce  w ramach konkursu "Małopolski Smak".

Publiczność kosztowała również dań przygotowywanych w festiwalowej kuchni. Pierogi z bryndzą podhalańską i kaszą jaglaną, tatar ze świeżego pstrąga ojcowskiego w towarzystwie świeżych ziół i warzyw, kasza gryczana ze świeżymi warzywami od małopolskich rolników, moskole ze świeżym masłem czosnkowym czy chłodnik z buraczków zachwyciły wszystkich! Przygotowane bowiem były z najlepszej jakości składników, a tych - jak wiadomo - w Małopolsce nie brakuje. 

Wyniki konkursu w ramach wielkiego finału

  • Kategoria Ekologiczne przysmaki - Jurajska Orzechówka - Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
  • Kategoria Tradycyjne Specjały - Chleb Świąteczny - P.P.U.H. Patrycja i Paweł, Zofia Rydzyk 
  • Kategoria Smakołyki z legendą - Pokrzywa w soku jabłkowym - Tłocznia Owoców Pawłowski
  • Kategoria Jak u mamy - Tort chlebowy - Stowarzyszenie Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy

 

  • Grand Prix - Kiełbasa Krakowska Sucha Mądrego - Zakład Masarski Mądry
  • II miejsce  Baranina Gajowego - F.P.H.U. Laguna Izabela Grądalska
  • III Miejsce -  Rolada z indyka - Z.P.H.U Stanpol
     
  • Wyróżnienie komisji - Pstrąg ojcowski - Magdalena Węgiel z Przybysławic
  • Wyróżnienie komisji -  Pokrzywa w soku jabłkowym - Tłocznia Pawłowski
  • Wyróżnienie Komisji Dziennikarskiej - Pokrzywa w soku jabłkowym - Tłocznia Pawłowski
  •  

Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Województwo Małopolskie
Partnerem Strategicznym Małopolskiego Festiwalu Smaku są Delikatesy Alma

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska