I owszem, smakowała jak dawniej, bo Małopolski Festiwal Smaku jest właśnie po to, by promować lokalnych producentów zdrowej żywności oraz ich specjały. A tych w ostatni weekend w Krakowie nie brakowało. Podczas finału 11. Małopolskiego Festiwalu Smaku można było skosztować i kupić prawie 60 wybornych produktów i dań regionalnych. Były tradycyjne wędliny prosto z wędzarni, chrupiące chleby, wszelkiego rodzaju sery - owcze, kozie i krowie, a także miody z każdego zakątka Małopolski, świeżo tłoczone soki z owoców dojrzewających w górskich sadach, wyborne wypieki przypominające smaki dzieciństwa oraz ryby z ekologicznych hodowli i wiele, wiele innych pyszności.
Publiczność wskazała swoich faworytów w czterech kategoriach: Ekologiczne przysmaki, Tradycyjne specjały, Smakołyki z legendą i Jak u mamy. Jury konkursowe nagrodziło najlepszych, przyznając Grand Prix oraz drugie i trzecie miejsce w ramach konkursu "Małopolski Smak".
Publiczność kosztowała również dań przygotowywanych w festiwalowej kuchni. Pierogi z bryndzą podhalańską i kaszą jaglaną, tatar ze świeżego pstrąga ojcowskiego w towarzystwie świeżych ziół i warzyw, kasza gryczana ze świeżymi warzywami od małopolskich rolników, moskole ze świeżym masłem czosnkowym czy chłodnik z buraczków zachwyciły wszystkich! Przygotowane bowiem były z najlepszej jakości składników, a tych - jak wiadomo - w Małopolsce nie brakuje.
Wyniki konkursu w ramach wielkiego finału
- Kategoria Ekologiczne przysmaki - Jurajska Orzechówka - Gospodarstwo Ekologiczne Robert Tracz
- Kategoria Tradycyjne Specjały - Chleb Świąteczny - P.P.U.H. Patrycja i Paweł, Zofia Rydzyk
- Kategoria Smakołyki z legendą - Pokrzywa w soku jabłkowym - Tłocznia Owoców Pawłowski
- Kategoria Jak u mamy - Tort chlebowy - Stowarzyszenie Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy
- Grand Prix - Kiełbasa Krakowska Sucha Mądrego - Zakład Masarski Mądry
- II miejsce Baranina Gajowego - F.P.H.U. Laguna Izabela Grądalska
- III Miejsce - Rolada z indyka - Z.P.H.U Stanpol
- Wyróżnienie komisji - Pstrąg ojcowski - Magdalena Węgiel z Przybysławic
- Wyróżnienie komisji - Pokrzywa w soku jabłkowym - Tłocznia Pawłowski
- Wyróżnienie Komisji Dziennikarskiej - Pokrzywa w soku jabłkowym - Tłocznia Pawłowski
Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest Województwo Małopolskie
Partnerem Strategicznym Małopolskiego Festiwalu Smaku są Delikatesy Alma