Na Małopolskich Targach Żywności "Zasmakuj z URK" pojawią się liczni wystawcy oferujący tradycyjne, ekologiczne i regionalne produkty. Wśród nich będą m.in.:
- Smak Tradycji s.c. z Białegostoku ze swoimi wyrobami wędliniarskimi,
- Gospodarstwo Pasieczne Miody Wadowickie oferujące miody i produkty pszczele,
- Winnica Goja z winami z Burów oraz Sosta, która zaprezentuje oleje, octy i musztardy.
- Uczestnicy będą mieli również okazję spróbować serów dojrzewających od Serowni Podłazy, świeżych soków z Tłoczni Owoców Pawłowski oraz licznych przetworów od Beskidzkiej Manufaktury Przetworów "Dzikie Smaki". W ofercie znajdą się także ekologiczne owoce od Eko-Sfery Mirosławy Bodziony oraz szeroki wybór wyrobów pszczelich od Niepołomickiego Bartnika i innych pasiek. Na miejscu będzie można także spróbować regionalnych zup i przetworów warzywnych od Żur Piskorek oraz zakupić naturalne kosmetyki i świece od Dotyku Kreacji. Nie zabraknie także stoiska z winem Uniwersytetu Rolniczego z winnicy "Garlicki Lamus", która znajduje się w podkrakowskiej Garlicy Murowanej - wymienia Izabella Majewska, rzeczniczka prasowa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Na targach będzie obecna również Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych, która zaprezentuje materiały promocyjne, a także gospodarstwa agroturystyczne i izby rolnicze z regionu promujące zdrową i ekologiczną żywność. Organizatorzy podkreślają, że doskonała okazja, aby z bliska poznać produkty lokalne, wspierające ideę zdrowego stylu życia i zrównoważonego rozwoju.
Na wszystkich, którzy zjawią się na targach, będą czekały rozmaite atrakcje, w tym porady żywieniowe, degustacje, wykłady, pokazy kulinarne oraz gry i zabawy dla dzieci. Organizowane będą m.in. warsztaty dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, występy zespołów artystycznych czy np. warsztaty robienia masła. Zaplanowano też np. pokaz gotowania, po którym przewidziane są wywiady z wystawcami. Na zakończenie wydarzenia odbędzie się uroczyste wręczenie nagród i podsumowanie targów.
- Wstęp na wydarzenie jest wolny, dlatego zapraszamy całe rodziny do spędzenia tego czasu w zdrowej i przyjaznej atmosferze - zachęca krakowska uczelnia.
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
