Targ Pietruszkowy jest niezmiennie popularny wśród miłośników zdrowej i ekologicznej żywności. Na tym odbywającym się w soboty i środy od godz. 8 do 13 targu krakowianie mogą robić zakupy bezpośrednio u rolników przyjeżdżających z okolic Krakowa. Zresztą sprzedawane są na nim nie tylko warzywa, owoce czy przetwory - także jajka, sery góralskie, wędliny, ryby, oleje, pieczywo rzemieślnicze...
Co można znaleźć w tę sobotę na Targu Pietruszkowym - pokazujemy w naszej galerii zdjęć.
Przypomnijmy, że istniejący już od 11 lat Targ Pietruszkowy to inicjatywa grupy miłośników lokalności, odpowiedzialności społecznej i zdrowego, naturalnego żywienia. Stworzyli Fundację Targ Pietruszkowy, aby - jak opisują - rozwijać idee i wartości, w które wierzą i rozwijają dzięki Targowi. Sercem są związani z krakowskim Podgórzem.
Targ opiera się na trzech zasadach: lokalnie, naturalnie i bezpośrednio. Produkty sprzedawane są tu bezpośrednio przez wytwórców - rolników i hodowców, którzy osobiście odpowiadają za ich jakość.
Jeśli ktoś chce sprzedawać na tym szczególnym targu, musi spełniać następujące warunki:
- odległość gospodarstwa powinna wynosić do ok. 150 km od Krakowa (wymóg lokalności)
- wymagane jest posiadanie certyfikatu ekologicznego lub zgoda na poddanie się niezapowiedzianym badaniom laboratoryjnym (wymóg naturalności)
- rolnik lub przetwórca sprzedaje swoje produkty sam lub powierza sprzedaż komuś ze swojej rodziny (wymóg bezpośredniości).
Celem Targu jest dostarczanie produktów ekologicznych, świeżych, naturalnych i zweryfikowanych pod kątem stosowanej "chemii". Ponadto Targ Pietruszkowy nie tylko żywi, lecz także edukuje. Dla wystawców i chętnych organizowane są warsztaty i szkolenia.
Grecy będą pracować 6 dni w tygodniu
