Jury miało nie lada orzech do zgryzienia. Do etapu wojewódzkiego konkursu Polski Producent Żywności zakwalifikowało się 12 firm, a każda z nich pokazała pyszne, zdrowe i naturalne produkty spożywcze.
Były wędliny „bez polepszaczy”, zdrowe soki, chleby na zakwasie i rewelacyjne produkty mleczarskie.
- W Małopolsce mamy mnóstwo firm, które produkują zdrową, pyszną żywność – podkreślał Wojciech Kozak, wicemarszałek.
Małopolska wędlinami stoi. Wiemy to nie od dziś. Jury degustowało: kiełbasę piaszczańską z firmy Gawor, szynkę wiejską wędzoną z firmy Płatek, marynowany filet z kaczki z firmy Barczyk i kiełbasę tradycyjnie wyrabianą od Walarka oraz pasztet z pieca od firmy Elimex.
Jury było zachwycone. Nie znajdziemy takich smaków i zapachów w wyrobach produkowanych masowo.
Bardzo wszystkim smakował ojcowski pstrąg wędzony. To tradycyjny produkt z Małopolski, zarejestrowany przez Ministerstwo Rozwoju Wsi. Należy także do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej produkuje masło, o smaku takim, jaki robiły nasze babcie. Próżno szukać na półkach podobnego! Nic dziwnego, że jury było zachwycone!
Wiele uznania wzbudziły też ogórki szklarniowe, produkowane przez Wojciecha Pajora. A skoro już przy warzywach jesteśmy, zaskoczeniem był dla wszystkich sok z buraczany z Tłoczni Owoców „Pawłowski”. To stuprocentowy sok z buraka, beż żadnych polepszaczy czy konserwantów. Samo zdrowie!
Wysokie noty uzyskał chleb swojski z „Piekarni Bobowskiej”. Świeży, świetnie wyrobiony, pachnący zakwasem, smakował wyśmienicie.
Ale największe uznanie wzbudziły pierogi z polędwicą złotnicką i borowikami z krakowskiej firmy Sekret Smaku.
Jury w czasie degustacji popijało Wysowiankę – naturalną wodę mineralną z Uzdrowiska Wysowa. Też otrzymała wysokie noty.
Wojciech Kozak podkreślał, że wszyscy małopolscy producenci żywności zasługują na uznanie.
Wszyscy mogą też wziąć udział w finale konkursu Polski Producent Żywności, który odbędzie się 8-10 maja w Poznaniu.
„Polski Producent Żywności” to konkurs, którego celem jest wyróżnienie najlepszych w kraju producentów żywności i promocja wysokiej jakości wyrobów.
Firmy i ich produkty, które brały udział w etapie wojewódzkim konkursu Polski Producent Żywności:
- Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel – ojcowski pstrąg wędzony
- Uzdrowisko Wysowa – Wysowianka naturalna woda mineralna z naturalnym jodem
- Gawor – Produkcja Wędlin – kiełbasa piaszczańska
- Przetwórstwo Mięsne Płatek – szynka wiejska wędzona
- Barczyk Zakład Mięsny – marynowany filet z kaczki
- Wyrób Wędlin Tradycyjnych Wolarek – kiełbasa tradycyjnie wyrabiana
- Sekret Smaku – pierogi z polędwicą złotnicką i borowikami
- Tłocznia Owoców Pawłowski – sok buraczany
- ELIMEX – pasztet z pieca
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej – masło z Limanowej
- Piekarnia Bobowska – chleb swojski
- Ogrodnictwo Wojciech Pajor – ogórki szklarniowe
ZOBACZ KONIECZNIE: