Polski Producent Żywności. Znamy małopolskich laureatów konkursu [LISTA]

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Pierogi z polędwicą złotnicką i borowikami, masło z Limanowej, pstrąg ojcowski wędzony i chleb swojski z "Piekarni Bobowskiej" – te produkty zachwyciły jury małopolskiej edycji XXII konkursu Polski Producent Żywności 2018.

Jury miało nie lada orzech do zgryzienia. Do etapu wojewódzkiego konkursu Polski Producent Żywności zakwalifikowało się 12 firm, a każda z nich pokazała pyszne, zdrowe i naturalne produkty spożywcze.

Były wędliny „bez polepszaczy”, zdrowe soki, chleby na zakwasie i rewelacyjne produkty mleczarskie.

- W Małopolsce mamy mnóstwo firm, które produkują zdrową, pyszną żywność – podkreślał Wojciech Kozak, wicemarszałek.
Małopolska wędlinami stoi. Wiemy to nie od dziś. Jury degustowało: kiełbasę piaszczańską z firmy Gawor, szynkę wiejską wędzoną z firmy Płatek, marynowany filet z kaczki z firmy Barczyk i kiełbasę tradycyjnie wyrabianą od Walarka oraz pasztet z pieca od firmy Elimex.

Jury było zachwycone. Nie znajdziemy takich smaków i zapachów w wyrobach produkowanych masowo.

Bardzo wszystkim smakował ojcowski pstrąg wędzony. To tradycyjny produkt z Małopolski, zarejestrowany przez Ministerstwo Rozwoju Wsi. Należy także do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej produkuje masło, o smaku takim, jaki robiły nasze babcie. Próżno szukać na półkach podobnego! Nic dziwnego, że jury było zachwycone!

Wiele uznania wzbudziły też ogórki szklarniowe, produkowane przez Wojciecha Pajora. A skoro już przy warzywach jesteśmy, zaskoczeniem był dla wszystkich sok z buraczany z Tłoczni Owoców „Pawłowski”. To stuprocentowy sok z buraka, beż żadnych polepszaczy czy konserwantów. Samo zdrowie!

Wysokie noty uzyskał chleb swojski z „Piekarni Bobowskiej”. Świeży, świetnie wyrobiony, pachnący zakwasem, smakował wyśmienicie.

Ale największe uznanie wzbudziły pierogi z polędwicą złotnicką i borowikami z krakowskiej firmy Sekret Smaku.
Jury w czasie degustacji popijało Wysowiankę – naturalną wodę mineralną z Uzdrowiska Wysowa. Też otrzymała wysokie noty.
Wojciech Kozak podkreślał, że wszyscy małopolscy producenci żywności zasługują na uznanie.

Wszyscy mogą też wziąć udział w finale konkursu Polski Producent Żywności, który odbędzie się 8-10 maja w Poznaniu.
„Polski Producent Żywności” to konkurs, którego celem jest wyróżnienie najlepszych w kraju producentów żywności i promocja wysokiej jakości wyrobów.

Firmy i ich produkty, które brały udział w etapie wojewódzkim konkursu Polski Producent Żywności:

  • Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel – ojcowski pstrąg wędzony
  • Uzdrowisko Wysowa – Wysowianka naturalna woda mineralna z naturalnym jodem
  • Gawor – Produkcja Wędlin – kiełbasa piaszczańska
  • Przetwórstwo Mięsne Płatek – szynka wiejska wędzona
  • Barczyk Zakład Mięsny – marynowany filet z kaczki
  • Wyrób Wędlin Tradycyjnych Wolarek – kiełbasa tradycyjnie wyrabiana
  • Sekret Smaku – pierogi z polędwicą złotnicką i borowikami
  • Tłocznia Owoców Pawłowski – sok buraczany
  • ELIMEX – pasztet z pieca
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej – masło z Limanowej
  • Piekarnia Bobowska – chleb swojski
  • Ogrodnictwo Wojciech Pajor – ogórki szklarniowe

ZOBACZ KONIECZNIE:

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie