Magdalena Domańska-Smoleń
redaktorka w dziele projektów specjalnychGazeta KrakowskaKraków
90 materiałów
W Gazecie Krakowskiej pracuję ponad dwadzieścia lat. Trafiłam tu jako studentka drugiego roku dziennikarstwa UJ i już zostałam. Zaczynałam – jak to zwykle bywa – w dziale miejskim, pisząc o najważniejszych sprawach Krakowa oraz redagując kolumnę dla studentów. Następnie los rzucił mnie na tak zwane tereny, gdzie wspólnie z kolegami tworzyliśmy materiały z Podhala, Małopolski Zachodniej, nowosądeckiego i tarnowskiego. W międzyczasie nauczyłam się też „łamać” gazetę i przygotowywałam do druku część stron Gazety Krakowskiej. Od ponad trzynastu lat jestem redaktorką w dziale dodatków specjalnych.Wspólnie z działem reklamy przygotowujemy akcje specjalne, na przykład:
W serwisie internetowym Gazety Krakowskiej wspólnie z naszymi Czytelnikami tworzymy dział kulinarny, gdzie codziennie można znaleźć przepisy na pyszne potrawy i dania „palce lizać” oraz rozmowy z ludźmi "od kuchni".
https://gazetakrakowska.pl/kulinaria
Wykorzystujmy wszystko: od trzonka do korzonka
Kocham wszystko co "krakoskie", a w szczególności naszą godkę:
ROZMOWARyszard Pagacz: Jako społeczeństwo nie możemy bez końca eksploatować dóbr przyrody
O tym, czym jest Gospodarka Obiegu Zamkniętego i dlaczego warto wziąć udział w konkursie „GOZ Lider Małopolski 2025”, rozmawiamy z RYSZARDEM PAGACZEM,...
NASZA AKCJA
Dziedzictwo Jana Pawła II – niezwykły wyjazd do Wadowic
Co to była za niezwykła wycieczka! 2 kwietnia uczniowie Katolickiej Szkoły Świętej Rodziny z Nazaretu w Krakowie wybrali się z nami specjalnym pociągiem do...
Dobre, bo małopolskie. Zobacz, jakich przysmaków możesz skosztować tylko tu
Małopolska to region o wyjątkowej tradycji kulinarnej. Oscypek, bryndza podhalańska, sól wielicka, kiełbasa lisiecka. Wymieniać można w nieskończoność! A być...
ROZMOWAGwara bez tajemnic. No przestańmy się certolić, pogadajmy se po krakosku
O bajokach, rajtkach, flaszkach i innych krakowskich powiedzeniach rozmawiamy z dr. Arturem Czesakiem z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, językoznawcą,...
ROZMOWAMyślicie, że znacie historię Wierzynka? Uczta i te sprawy? No to się zdziwicie
Historia restauracji w kamienicy przy Rynku Głównym 16 sięga… 1947 roku. Podobno pomysł na nazwę „Pod Wierzynkiem” podsunął pierwszemu właścicielowi dr Jerzy...
NASZ PATRONATW tych małopolskich gminach żyje się najlepiej
4 grudnia 2024 małopolscy samorządowcy spotkali się w Tauron Arenie w Krakowie, by poznać wyniki Rankingu Gmin Małopolski 2024. Ranking organizowany jest...
ROZMOWAKonkurs Eko-Hero już za nami
Podsumowujemy konkurs Eko-Hero Małopolski 2024 w rozmowie z Wicemarszałkiem Województwa Małopolskiego RYSZARDEM PAGACZEM.
ROZMOWAKrakowska woda z kranu to najlepiej przebadany produkt spożywczy
O jakości „kranowianki” rozmawiamy z Tadeuszem Bochnią, zastępcą dyrektora produkcji Wodociągów Miasta Krakowa.
Wanda Rutkiewicz: na szczycie Everestu widok jest wspaniały
Silna i niezależna. Krucha i odważna. Ale też zimna, uparta i wyrachowana. Trudna... Zdobyła osiem z czternastu ośmiotysięczników. Jedna z najwybitniejszych...
Studencie! Te krakoskie słowa musisz znać, żeby się dogadać!
TOP 12 typowo krakoskich słów, które przydadzą ci się w Krakowie! Znasz je wszystkie?