https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wybrano najlepsze produkty Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem

Marcin Szkodzinski
Konkurs na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem
Konkurs na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych w Zakopanem Marcin Szkodziński
Najlepsze produkty wybierano w pięciu kategoriach, a wystawcy przynieśli na konkurs ponad 50 produktów do oceny przez jurorów. - Wybór był bardzo ciężki. Siedzieliśmy trzy godziny i dwa razy pokłóciliśmy się po drodze. Ciężko było - mówiła o wyborze produktów Agnieszka Epler, przewodnicząca jury.

Tradycyjnie spośród produktów wystawianych na Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem producenci i wystawcy zgłosili 53 produkty do konkursu. Produkty były oceniane w pięciu kategoriach. Jury przyznało 15 nagród.

- To jest niesamowite, że na takich targach wyłuskuje się perełki. Nie było takie produktu, który jednogłośnie powiedzielibyśmy, że jest niedobry, czy się nie nadaje. Każda z osób siedzących w komisji miała swojego faworyta. Fajne jest to, że jak potem liczyło się punktację, to było widać jakie kto ma smaki i jaki jest rozrzut w punktacji. W komisji siedziało trzech szefów kuchni i przedstawiciele mediów oraz producentów - mówiła Agnieszka Epler, przewodnicząca jury konkursowego. - Wygrały sery, które przyjeżdżają już od kilku lat. Sery alpejskie były wspaniałe, genialne były wędliny litewskie. W tym roku mamy te nagrody międzynarodowe, bo są Węgrzy, są też Litwini i Austriacy. Z pozostałych produktów wygrała dziewczyna z Zakopanego, która wystawiła miody. Wygrało też masło klarowane. Wygrała też jedna z regionalnych restauracji z Zakopanego - Jaworina za smalec i pstrąga wędzonego - mówiła przewodnicząca jury i dziennikarz kulinarny.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - mięsne:

  • Javorina - smalec wieprzowy
  • Smaki Litewskie - wędliny litewskie
  • Rarytasy Podlasia - wędliny podlaskie

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - nabiał:

  • Baldauf - sery alpejskie
  • Rarytasy z Podlasia - sery korycińskie
  • Palce Lizać - masło klarowane

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:

  • Tatrzańska spiżarnia - miody
  • Malnor Gabor Węgry - miód leśny
  • Sezam - chałwa pełnoziarnista

Napoje:

  • Tatrzańska SPiżarnia - napar owocowy “Niedźwiedź by jadł”
  • Smaki Litewskie - kwas chlebowy
  • Gwarno, Browar pod Gubałówką - piwa

Pozostałe produkty:

  • House of meats Fanad Alobaidki - kebab wołowy
  • Tradycyjna Chata - krówki mleczne bez laktozy
  • Javorina - pstrąg wędzony
  • Regionalne produkty włoskie
Pokazy kowali w Zakopanem

Kowale w Zakopanem na Równi Krupowej pokazali, jak pracują w kuźni

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Turystyka

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska