Tradycyjnie spośród produktów wystawianych na Europejskich Targach Produktów Regionalnych w Zakopanem producenci i wystawcy zgłosili 53 produkty do konkursu. Produkty były oceniane w pięciu kategoriach. Jury przyznało 15 nagród.
- To jest niesamowite, że na takich targach wyłuskuje się perełki. Nie było takie produktu, który jednogłośnie powiedzielibyśmy, że jest niedobry, czy się nie nadaje. Każda z osób siedzących w komisji miała swojego faworyta. Fajne jest to, że jak potem liczyło się punktację, to było widać jakie kto ma smaki i jaki jest rozrzut w punktacji. W komisji siedziało trzech szefów kuchni i przedstawiciele mediów oraz producentów - mówiła Agnieszka Epler, przewodnicząca jury konkursowego. - Wygrały sery, które przyjeżdżają już od kilku lat. Sery alpejskie były wspaniałe, genialne były wędliny litewskie. W tym roku mamy te nagrody międzynarodowe, bo są Węgrzy, są też Litwini i Austriacy. Z pozostałych produktów wygrała dziewczyna z Zakopanego, która wystawiła miody. Wygrało też masło klarowane. Wygrała też jedna z regionalnych restauracji z Zakopanego - Jaworina za smalec i pstrąga wędzonego - mówiła przewodnicząca jury i dziennikarz kulinarny.
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - mięsne:
- Javorina - smalec wieprzowy
- Smaki Litewskie - wędliny litewskie
- Rarytasy Podlasia - wędliny podlaskie
Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego - nabiał:
- Baldauf - sery alpejskie
- Rarytasy z Podlasia - sery korycińskie
- Palce Lizać - masło klarowane
Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
- Tatrzańska spiżarnia - miody
- Malnor Gabor Węgry - miód leśny
- Sezam - chałwa pełnoziarnista
Napoje:
- Tatrzańska SPiżarnia - napar owocowy “Niedźwiedź by jadł”
- Smaki Litewskie - kwas chlebowy
- Gwarno, Browar pod Gubałówką - piwa
Pozostałe produkty:
- House of meats Fanad Alobaidki - kebab wołowy
- Tradycyjna Chata - krówki mleczne bez laktozy
- Javorina - pstrąg wędzony
- Regionalne produkty włoskie
Kowale w Zakopanem na Równi Krupowej pokazali, jak pracują w kuźni
