Małopolski Festiwal Smaku w Wygiełzowie przyciągnął setki gości. Królowały regionalne dania
Nie zabrakło konkursu na najsmaczniejszy produkt. W kategorii Koła Gospodyń Wiejskich zwyciężyło KGW w Rudzach przygotowując karpia po Rudzku. Drugie miejsce zdobyło Stowarzyszenie KGW Twórczych Kobiet Polanka Wielka za szynkę wieprzową z kością pieczoną w piecu, a trzecie miejsce przypadło KGW Ostrężnica i Łany za ziemniaki pieczone z kwaśnym mlekiem.
W kategorii Producenci najlepsza okazała się Cukiernia Lodziarnia Melba przygotowując sorbet serwatkowy o smaku truskawkowym. Drugie miejsce trafiło do Pstrąga z Orawy za przygotowanie pstrąga, a trzecie miejsce zdobyła Lavendziarnia Stoki 6 i Lavendynka, czyli lemoniada lawendowa.
Złociste miody, wędzone sery, tradycyjne wędliny, świeżo tłoczone soki, chrupiące pieczywo, ryby z krystalicznych wód - takie właśnie są przysmaki oferowane przez małopolskich producentów: pachną, smakują, są absolutnie wyjątkowe. O tym, wszystkim mogliśmy się przekonać podczas niedzielnego wydarzenia w Wygiełzowie - podkreśla Iwona Gibas z zarządu województwa.
FLESZ - Klienci kasują się sami. Kasy samoobsługowe w Polsce
