https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Plenerowe gotowanie na Rynku w Krzeszowicach. Kuchnia polska i kuchnie świata z pomidorowymi wariacjami

Barbara Ciryt
Krzeszowickie gotowanie w plenerze
Krzeszowickie gotowanie w plenerze Barbara Ciryt
Zapachy smakowitych potraw niosły się po całym krzeszowickim rynku. Mieszkańcy ustawiali się w kolejce do degustacji. Kulinarna impreza Krzeszowickie Palce Lizać znów zawitała do centrum miasta. Kolejna odsłona gotowania w plenerze rozpoczęła się w sobotę 24 sierpnia. Na Rynku zmierzyli się uznani szefowie kuchni.

To już tradycyjna impreza w Krzeszowicach, która przyciąga na plenerowe gotowanie sympatyków "mieszania w garnkach" oraz degustacji.

Tym razem na krzeszowickim Rynku podczas konkurencji kuchnia polska kontra kuchnie świata do wspólnego gotowania zostali zaproszeni szefowie kuchni: Robert Pasierbek z "Biesiady Smaku" w Jaworznie i Zbigniew Harężlak z Międzybrodzia Bialskiego.
Organizatorzy są gmina Krzeszowice z burmistrzem Wacławem Gregorczykiem zaangażowanym w gotowanie z pracownikami Urzędu Miejskiego oraz Koło Gospodyń Wiejskich Frywałd i Koło Gospodyń Wiejskich Ostrężnica-Łany. Zapowiedzieli oni pomidorowe wariacje na patelni oraz konkursy z nagrodami. Do ekip gotujących dołączyli burmistrz Wacław Gregorczyk oraz radny miejski Wojciech Godyń z żoną.

- Zwykle podczas takiego gotowania na Rynku wydajemy po około 2 tysiące porcji różnych potraw. Dzisiaj wydajemy zupy: pomidorowa i węgierską oraz żurek i tajską. Są też inne dania szaszłyk na luźno i ryż po japońsku oczywiście z pomidorami, bo Krzeszowice słyną z pomidorów - mówi burmistrz Wacław Gregorczyk.

Gospodarz gminy jest znany z umiejętności gotowania, bo podczas imprez na Rynku zaprezentował je już nie jeden raz. Przyznaje, że latem pomidorów w kuchni używa naprawdę dużo.

- Lubię pomidory, uprawiam je w swoim ogrodzie i często wykorzystuję w kuchni zarówno na surowo, jaki do potraw gotowanych, pieczonych. najlepsze są przygotowywane w najprostszy sposób, jak kanapka z pomidorem, zupa pomidorowa, czy makaron z sosem pomidorowym. Naprawdę nie trzeba wiele, żeby z pomidorów zrobić pyszne danie - mówi Wacław Gregorczyk.

Wraz z plenerowym gotowaniem, jak zwykle przy tej imprezie była darmowa degustacja. Widzowie mieli okazje zobaczyć przygotowywanie potraw od samego początku od krojenia składników, mieszania i doprawiania. Potem przy stoiskach ustawiały się kolejki po plenerowe dania od szefów kuchni i samorządowców.

Szefowie kuchni z obu ekip postarali się o dania wyszukane. Zbigniew Harężlak przygotowywał dania z kuchni polskiej.

- Wszyscy w kuchni korzystamy z darów natury, ale dla restauratorów kuchnia jest jak laboratorium. Zazwyczaj w niej eksperymentujemy. Nawet do prostych dań każdy wprowadza coś swojego . Dziś robiłem m.in. pomidorową, ale nie tradycyjną na rosole, ale taką z cebulką przypieczona na maśle - tak Zbigniew Harężlak z restauracji Karczma Perła Jeziora w Czernichowie koło Żywca zdradza tajniki smaku pomidorówki przygotowywanej na krzeszowickim Rynku.

Konkurent Robert Pasierbek z "Biesiady Smaku" w Jaworznie przygotowywał dania kuchni świata: zupę tajską i węgierską. Mówi, że w jedzenie odbiera się różnymi zmysłami.

- Potrawy degustujemy na kilka sposobów: powąchaj, zobacz, poczuj. Dlatego oceniając dania kolegi tutaj przed chwilą zaczynaliśmy od wąchania. Potem patrzymy komentujemy i smakujemy. Do swojej zupy tajskiej oprócz różnych warzyw i ostrych przypraw dodałem mleko kokosowe i owoce limonki, żeby zupa była ostra, słodka i kwaśna - mówi Robert Pasierbek.

Obu ekipom pomagała panie z KGW Frywałd: Beata Chmielowska, (sołtys wioski), Anna Kuciel, Wiesława Łydek i Bożena Kołacz, a z KGW Ostrężnica Łany: Mieczysława Kozak, Renata Rozmus, Anna Dura.

Impreza odbywa się w ramach Dni Krzeszowic, których organizatorem jest gmina oraz Centrum Kultury i Sportu w Krzeszowicach.

Po plenerowym gotowaniu w sobotnie popołudnie przyszedł czas na występy. Na początku na scenie pojawił Góral z Gwiazdami, a następnie występ gwiazdy wieczoru Margaret. Impreza zakończyła się dyskoteką z DJ, która potrwała do godziny 2 w nocy.
Dni Krzeszowic to impreza trwająca od piątku do niedzieli. Na ostatni dzień zabaw, 25 sierpnia, zaplanowano zabawy i wydarzenia ekologiczne oraz rozrywkowe.

W niedzielnym programie:

  • 11.00–15.00 „Krzeszowice przyjazne z natury” – EKO piknik
  • 16.00 – Otwarcie tężni solankowej przy Al. Solidarności
  • Muzyka w Uzdrowisku – koncert Krakowskiej Orkiestry Salonowej.
Las Bronaczowa i rezerwat przyrody Kozie Kąty

Rezerwat Kozie Kąty pozostał po prastarej puszczy. Drzewa ob...

Promienie słoneczne mogą powodować nowotwór skóry. Jak się chronić?

od 7 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska