Kładzionki ziemniaczane witanowickie znane są na terenie Witanowic od ponad 60 lat. Gospodynie uczyły się ich przyrządzania od swoich matek i babek. Była to potrawa tania i bardzo prosta w przygotowaniu, należała więc do jednych z głównych potraw spożywanych przez tutejszych mieszkańców.
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 2 jajka
- 4 kopiate łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- smalec do smażenia
- mąka do obtaczania kładzionki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę. Cebulę zrumienić na smalcu. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, na końcu schłodzoną smażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe „kładzionki”, obtoczyć w mące i smażyć na smalcu na rumiano. Podawać na zimno i na ciepło. Z kwaśnym mlekiem lub surówką.

Wideo