Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki. Kładzionki witanowickie [PRZEPIS]

mad
Kładzionki witanowickie wpisane są na listę produktów tradycyjnych.
Kładzionki witanowickie wpisane są na listę produktów tradycyjnych. archiwum
Kładzionki witanowickie Koła Gospodyń Wiejskich w Witanowicach wpisane są na listę produktów tradycyjnych. Zobaczcie przepis.

Kładzionki ziemniaczane witanowickie znane są na terenie Witanowic od ponad 60 lat. Gospodynie uczyły się ich przyrządzania od swoich matek i babek. Była to potrawa tania i bardzo prosta w przygotowaniu, należała więc do jednych z głównych potraw spożywanych przez tutejszych mieszkańców.

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej
  • 2 cebule
  • smalec do smażenia
  • mąka do obtaczania kładzionki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez praskę. Cebulę zrumienić na smalcu. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka, na końcu schłodzoną smażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe „kładzionki”, obtoczyć w mące i smażyć na smalcu na rumiano. Podawać na zimno i na ciepło. Z kwaśnym mlekiem lub surówką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska