Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kycioki z Niedźwiedzia...
fot. archiwum

Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]

Kycioki z Niedźwiedzia
Ziemniaki, kasza i kapusta. Z tych trzech produktów można wyczarować prawdziwe dzieła kulinarne. Takie, które urzekną prostotą i niesamowitym smakiem. Dobrze wiedzą o tym gospodynie z gminy Niedźwiedź. Z ziemniaków, jajka i skwarek przyrządzają do tej pory kycioki.

Składniki
 
1 kg surowych ziemniaków  
20 dag ugotowanych ziemniaków  
jajko 
krochmal powstały  po odlaniu wody z utartych ziemniaków 
sól 
skwarki  z boczku bądź słoniny lub mleko gotowane

Wykonanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce, wygnieść przez lnianą ściereczkę. Odcedzoną wodę pozostawić, aby wytworzył się krochmal. Następnie wodę odlać, a krochmal dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki zemleć przez maszynkę i dodać do ciasta. Dodać jajko i wszystko wymieszać. W rękach uformować kulki. Na gotującą osoloną wodę wrzucać kycioki. Gotować 15 minut. Podawać ze skwarkami lub gotowanym mlekiem.

Zobacz również

Święto Konstytucji 3 Maja w Rypinie. Zobacz zdjęcia

Święto Konstytucji 3 Maja w Rypinie. Zobacz zdjęcia

Dramat Pogoni Szczecin. Co się stało w finale Pucharu Polski?

Dramat Pogoni Szczecin. Co się stało w finale Pucharu Polski?

Polecamy

Wypadek w powiecie wielickim. Samochód wpadł do rowu, jest osoba ranna

Wypadek w powiecie wielickim. Samochód wpadł do rowu, jest osoba ranna

Wyciekły dane z popularnej platformy sprzedażowej. Jest zawiadomienie do prokuratury

Wyciekły dane z popularnej platformy sprzedażowej. Jest zawiadomienie do prokuratury

Jesteś przygotowany do matury z polskiego 2024? Rozwiąż quiz i sprawdź, co powtórzyć

Jesteś przygotowany do matury z polskiego 2024? Rozwiąż quiz i sprawdź, co powtórzyć