13 z 14
Tradycyjna krówka regulicka...
fot. archiwum

Tradycyjna krówka regulicka
Jednym z naszych, regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jest receptura na krówkę regulicką. Przysmak ten przygotowywano i przygotowuje się do dziś w gminie Alwernia.

Składniki

1 litr mleka (nie może być UHT, tylko takie z krótkim terminem do spożycia albo prosto od krowy)
1 kg cukru
orzechy włoskie
masło

Wykonanie

Mleko zagotować z cukrem, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodać masło (82 proc.). Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać garść orzechów włoskich. Wylać do płaskiej formy i poczekać do czasu całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

105 lat temu w Wadowicach na świat przyszedł Karol Wojtyła

105 lat temu w Wadowicach na świat przyszedł Karol Wojtyła

Polecamy

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać