9 z 14
Kycioki z Niedźwiedzia...
fot. archiwum

Kycioki z Niedźwiedzia
Ziemniaki, kasza i kapusta. Z tych trzech produktów można wyczarować prawdziwe dzieła kulinarne. Takie, które urzekną prostotą i niesamowitym smakiem. Dobrze wiedzą o tym gospodynie z gminy Niedźwiedź. Z ziemniaków, jajka i skwarek przyrządzają do tej pory kycioki.

Składniki
 
1 kg surowych ziemniaków  
20 dag ugotowanych ziemniaków  
jajko 
krochmal powstały  po odlaniu wody z utartych ziemniaków 
sól 
skwarki  z boczku bądź słoniny lub mleko gotowane

Wykonanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce, wygnieść przez lnianą ściereczkę. Odcedzoną wodę pozostawić, aby wytworzył się krochmal. Następnie wodę odlać, a krochmal dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki zemleć przez maszynkę i dodać do ciasta. Dodać jajko i wszystko wymieszać. W rękach uformować kulki. Na gotującą osoloną wodę wrzucać kycioki. Gotować 15 minut. Podawać ze skwarkami lub gotowanym mlekiem.

10 z 14
Starosądecka bryjka...
fot. archiwum

Starosądecka bryjka
Wersję tradycyjną bryjki przygotowywało się gotując w osolonej wodzie mąkę razową. Kiedy bryjka się zagęściła, okraszano tłuszczem, jaki był: słoniną, olejem lnianym, smalcem, czy masłem. Tym ostatnim zapewne rzadko, bo masło była najczęściej przeznaczone do sprzedaży na jarmarku. Czasem podczas gotowania dodawano maślankę lub serwatkę, czy mleko.

Składniki
1/2 l wody 
20 dag mąki jęczmiennej lub pszennej razowej, najlepiej świeżo przemielonej 
sól 
słonina lub boczek 
ewentualnie mleko

Wykonanie
 
Do wrzącej osolonej wody wsypać mąkę. Rozmącić dokładnie, aż zgęstnieje, nie dopuścić do powstania grudek. Gotować około 15 minut. Jak trochę się pogotuje dodać pół szklanki zimnej wody, żeby bryjkę zahartować. Gotowe danie polać skwarkami. Wedle uznania mleko można dodać podczas gotowania lub po.

11 z 14
Polewka na maślance...
fot. archiwum

Polewka na maślance
Przepisem na prostą i pyszną zupę podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jawiszowicach (gmina Brzeszcze). Za tę zupę panie zdobyły już niejedną nagrodę.

Składniki
litr maślanki
1/2 łyżki śmietany 30 proc.
2 łyżki mąki
30 dag boczku
0,5 kg ziemniaków
pęczek koperku

Wykonanie

Dokładnie wymieszać maślankę, śmietanę i mąkę, tworząc tzw. zalepkę. Zalepkę wlać na wrzącą, osoloną wodę (litr) i chwilę gotować. Polewkę z maślanki podawać z gotowanymi ziemniakami i okrasić podsmażonym boczkiem. Posypać koprem zielonym. Polewkę można także podać z jajkami gotowanymi na twardo.

12 z 14
Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku...
fot. LGD Partnerstwo na Jurze

Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Chrzanowska kuchnia słynie z potrawy pod nazwą "Ziemniaki po cabańsku", którą ich przodkowie - cabanie (pasterze) przygotowywali od wieków. Byli oni potomkami ludności napływowej osiedlającej się na ziemi chrzanowskiej w okresie najazdów tatarskich w XIII wieku. Ziemniaki pieczone, czy jak kto woli – prażone (a w niektórych regionach też znane jako kociołek, lub prażonki) były przygotowywane podczas prac w polu.

Składniki
5 kg ziemniaków
1 kg kiełbasy
70 dag boczku
1/2 kg cebuli
1/4 kg marchwi
1 pęczek naci pietruszki
1/2 średniej wielkości buraka

Wykonanie
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry. Cebulę i marchew pokroić w plastry. Buraka pokroić na bardzo cienkie półplastry. Natkę pietruszki drobno posiekać. Boczek i kiełbasę pokroić w plastry lub kostkę. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka.
Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny.
Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz.
Podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką, kefirem lub ogórkiem kiszonym.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dwa pożary pod Krakowem. Palił się dom mieszkalny oraz kemping w lesie

Dwa pożary pod Krakowem. Palił się dom mieszkalny oraz kemping w lesie

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Zobacz również

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Głośny doping na meczu Wisły Kraków. Pozdrowienia i transparent dla dzielnego Jacka

Głośny doping na meczu Wisły Kraków. Pozdrowienia i transparent dla dzielnego Jacka