
Parzybroda po mirowsku
"Parzybroda po mirowsku" jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepisem na ten przysmak dzielą się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Mirowa.
Składniki
1 kg białej kapusty
15 dag marchwi
70 dag ziemniaków
10 dag cebuli
60 dag boczku
2 łyżki smalcu
2 łyżki mąki
1 szklanka przecieru z pomidorów świeżych
pokrojony lubczyk
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę pokroić na duże kawałki, marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować je osobno w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć go, a potem dodać do gotującej kapusty. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do kapusty. Ugotowane ziemniaki, odcedzić i dołożyć do kapusty. Do wszystkiego dodać jeszcze przecier ze świeżych pomidorów, pokrojony lubczyk i przyprawić do smaku. Na końcu zrobić zasmażkę z mąki i zagęścić potrawę.

Białczańska zupa scypa
- Zupa scypa to tzw. zupa biedaków. Na pierwszy rzut oka nic specjalnego, ale jest całkiem smaczna – przekonują Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń w Białce.
Składniki
1/2 główki kapusty
mleko
2 łyżki masła
sól
ziemniaki
Wykonanie
1/2 główki kapusty grubiej poszatkowanej ugotować w wodzie pół na pół z mlekiem, odlać. Zalać mlekiem (1 litr) i dalej gotować. Dodać 2 łyżki masła, sól do smaku. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.

Kulasa z tartych ziemniaków
Przepisem na kulasę podzieliły się panie z Koła Gospodyń w Białce (gmina Maków Podhalański).
Składniki
2 litry wody
2, 5 kg ziemniaków
1 łyżka soli
Wykonanie
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąć do miski przez tetrową ścierkę (najlepiej z pieluchy). Zagotować w garnku osoloną wodę i na wrzątek wrzucać skubane kawałki ciasta.
Mieszać, żeby się nie przypaliły i pilnować, żeby woda cały czas się gotowała. Kulasę gotować około godziny. Na końcu wlać pozostały na dnie krochmal z odciśniętych ziemniaków i ponownie zagotować, aż krochmal zrobi się przezroczysty. W razie potrzeby kulasę można dodatkowo zagęścić mąką.
Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem oraz ze skwarkami ze spyrki, podgardla lub boczku.

Kućmok, czyli babka ziemniaczana
Przepisem na "kućmok", czyli babkę ziemniaczaną przygotowywaną w gminie Książ Wielki, podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki.
Składniki
1,5 ziemniaków
4 łyżki buki tartej
3 jajka
2 duże cebule
25 dag kiełbasy
15 dag wędzonego boczku
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz, łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki
Wykonanie
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli ziemniaki były zbyt wodniste, płyn z ziemniaków odlać.
Cebulę pokroić w małą kostkę , podsmażyć na rumiano na oleju, dodać drobno pokrojoną kiełbasę, szczyptę przypraw, pieprz i udusić pod przykryciem.
Utarte ziemniaki wymieszać z jajkami, bułką tartą oraz uduszoną kiełbaską z cebulką. Przyprawić sporą ilością pieprzu i majeranku. Formę do pieczenia dowolnego kształtu wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Równomiernie rozłożyć w niej masę ziemniaczaną . Na wierzchu położyć małe kawałki boczku. Piec 1,5 godziny bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.