Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog Daktyle w czekoladzie. Marchwiaczki to maleńkie bułeczki, na 1-2 kęsy, nadziewane kawałkiem gotowanej marchewki. Brzmi banalnie? Może i tak, ale będziecie bardzo mile zaskoczeni jak dobrze to zestawienie smakuje - mówi.
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka oleju
- duża marchewka
- sezam do posypania wierzchu
Wykonanie
Marchew przeciąć wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze na pół. Z długości przeciąć na 3 równe części, ok. 5 cm. Ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Do miski wsypać drożdże, dodać cukier, sól, mleko i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić na ok. 20 minut. Wyłożyć na grubo podsypaną mąką deskę. Uformować na bardzo długi prostokąt o wymiarach ok. 50x7 cm. Pociąć na ok. 4-cm kawałki. Na środek każdego z nich położyć kawałek marchewki, zawinąć (marchew może, a nawet powinna wystawać poza ciasto). Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zawinięciem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować wodą i zaraz obficie posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 23-25 minut.
WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news