Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marchwiaczki, czyli maleńkie bułeczki nadziewane kawałkiem gotowanej marchewki [PRZEPIS]

Dorota Wójcicka
Przepis na marchwiaczki.

Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog Daktyle w czekoladzie. Marchwiaczki to maleńkie bułeczki, na 1-2 kęsy, nadziewane kawałkiem gotowanej marchewki. Brzmi banalnie? Może i tak, ale będziecie bardzo mile zaskoczeni jak dobrze to zestawienie smakuje - mówi.

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka oleju
  • duża marchewka
  • sezam do posypania wierzchu

Wykonanie
Marchew przeciąć wzdłuż na pół, a każdą połówkę jeszcze na pół. Z długości przeciąć na 3 równe części, ok. 5 cm. Ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Do miski wsypać drożdże, dodać cukier, sól, mleko i olej, wymieszać. Wsypać mąkę, krótko wyrobić ciasto (będzie dość luźne), odstawić na ok. 20 minut. Wyłożyć na grubo podsypaną mąką deskę. Uformować na bardzo długi prostokąt o wymiarach ok. 50x7 cm. Pociąć na ok. 4-cm kawałki. Na środek każdego z nich położyć kawałek marchewki, zawinąć (marchew może, a nawet powinna wystawać poza ciasto). Kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę zawinięciem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wierzch bułeczek posmarować wodą i zaraz obficie posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 23-25 minut.

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska