Unia Europejska opublikowała kilka dni temu nowe wymagania. Dotyczą one najlepszych dostępnych technik w odniesieniu do intensywnego chowu drobiu lub świń:
- ponad 40 000 miejsc dla drobiu
- ponad 2 000 miejsc dla tuczników (powyżej 30 kg)
- ponad 750 miejscami dla macior
Do 20 sierpnia producenci z wszystkich państw członkowskich mają czas na przeprowadzenie analiz zgodności. A do 20 lutego 2021 roku, na dostosowanie do wymagań unijnych.
Jak wskazuje Krajowa Rada Producentów Drobiu i Pasz, w ostatecznej wersji konkluzji BAT zmieniono podejście do prawnej kwestii emisji zapachów z ferm drobiu na poziomie europejskim.
Zamiast ustalania granicznych wielkości emisyjnych dla „odorów”, Konkluzje BAT zobowiązują prowadzącego fermę do opracowania, wdrożenia i regularnego poddawania przeglądowi planu zarządzania zapachami. Obowiązek wdrożenia tego planu i okresowego monitorowania odorów będzie konieczny tylko w przypadku instalacji zlokalizowanych w sąsiedztwie „wrażliwych receptorów” - budynki mieszkalne, szkoły, szpitale, placówki opiekuńcze.
Konkluzje BA obejmują m.in.
- Zarządzanie żywieniem drobiu i świń
- Przechowywanie paszy dla zwierząt oraz dodatków paszowych
- Chów (utrzymanie) drobiu i świń
- Gromadzenie i przechowywanie obornika
- Przetwarzanie obornika w gospodarstwie
Źródło: IPPC, KRPDiP