![Autor: Andrzej Łukańko...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/37/f1/5a65ca011e6b9_o_large.jpg)
Masz ochotę na lekką przekąskę? Oto TOP 10 sałatek!
Autor: Andrzej Łukańko
Przepis na sałatkę z papryki i pomidorów z dodatkiem pora
Składniki:
2 kg papryki (czerwona, żółta, biała)
1,5 kg pomidorów
3 białe części z porów
sól i wegeta do smaku
szklanka wody
pół łyżki pieprzu
liście laurowe
zioła tj. 2-3 gałązki kolendry, 10 listków bazylii
kilka gałązek pietruszki
1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić por i krótko go przesmażyć
Dodać oczyszczoną i pokrojoną w średnie kawałki różnokolorową paprykę. Smażyć, często mieszając około 10 minut. Wlać wodę i gotować 10 minut
Pod koniec gotowania włożyć sparzone, obrane ze skórki i pocięte na ósemki pomidory oraz zioła. Gotować dalsze 10 minut. Dosmakować solą i wegetą. Wyciągnąć zioła i liście. Sałatkę przełożyć do słoików. Pasteryzować w temperaturze 90 st. około 15 minut.