
Autor: Dorota Wójcicka
Przepis na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą
Składniki:
3-4 płaty śledzia po wiejsku
puszka czerwonej fasoli
3-4 ogórki konserwowe
100 g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
ok. 3-4 łyżki majonezu
Wykonanie:
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.

Autor: Katarzyna Skuta
Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem
Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
woreczek ryżu
większa papryka
3-4 plastry ananasa z puszki
puszka kukurydzy
łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Paprykę i ananasa pokroić, kukurydzę osączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt i majonez. Schłodzić w lodówce.

Autor: Katarzyna Skuta
Przepis na sałatkę z ogórków
Składniki:
4 kg ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
2 szklanki oleju
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
4 łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki umyć i pokroić w plastry, cebulę i marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć. Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przygotowane warzywa zalać zalewą i odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie sałatkę zagotować. Gorącą przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.

Autor: Agnieszka Delkowska
Przepis na sałatkę do dań z grilla
Składniki:
szklanka ugotowanej, białej fasoli typu Jaś
kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
cebulka dymka drobno posiekana
1/4 szklanki oleju
łyżka musztardy
Wykonanie:
Ziemniaki i ogórka wymieszać razem, a następnie z ugotowaną fasolą. Dodać posiekaną drobno dymkę. Olej wymieszać z musztardą i wlać do warzyw. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.