5 z 11
Autor: Dorota Wójcicka...
fot. Dorota Wójcicka

Autor: Dorota Wójcicka
Przepis na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą

Składniki:
3-4 płaty śledzia po wiejsku
puszka czerwonej fasoli
3-4 ogórki konserwowe
100 g żółtego sera
sól i pieprz do smaku
ok. 3-4 łyżki majonezu

Wykonanie:
Śledzie pokroić w dużą kostkę. Fasolę przełożyć na sitko, przelać zimną wodą, osączyć. Ogórki pokroić w kotkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.

6 z 11
Autor: Katarzyna Skuta...
fot. Katarzyna Skuta

Autor: Katarzyna Skuta
Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem

Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
woreczek ryżu
większa papryka
3-4 plastry ananasa z puszki
puszka kukurydzy
łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka oczyścić, przyprawić solą i pieprzem, pokroić w drobną kostkę i usmażyć. Ryż ugotować według opisu na opakowaniu i ostudzić. Paprykę i ananasa pokroić, kukurydzę osączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt i majonez. Schłodzić w lodówce.

7 z 11
Autor: Katarzyna Skuta...
fot. Katarzyna Skuta

Autor: Katarzyna Skuta
Przepis na sałatkę z ogórków

Składniki:
4 kg ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
2 szklanki oleju
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
4 łyżki soli

Wykonanie:
Ogórki umyć i pokroić w plastry, cebulę i marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć. Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przygotowane warzywa zalać zalewą i odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie sałatkę zagotować. Gorącą przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.

8 z 11
Autor: Agnieszka Delkowska...
fot. Agnieszka Delkowska

Autor: Agnieszka Delkowska
Przepis na sałatkę do dań z grilla

Składniki:
szklanka ugotowanej, białej fasoli typu Jaś
kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
cebulka dymka drobno posiekana
1/4 szklanki oleju
łyżka musztardy

Wykonanie:
Ziemniaki i ogórka wymieszać razem, a następnie z ugotowaną fasolą. Dodać posiekaną drobno dymkę. Olej wymieszać z musztardą i wlać do warzyw. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Zobacz również

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Kraków pożegnał "Makino" Aleksander Łodzia-Kobyliński spoczął na cmentarzu Rakowickim

Kraków pożegnał "Makino" Aleksander Łodzia-Kobyliński spoczął na cmentarzu Rakowickim