
Autor: Sylwia Ładyga
Przepis na szybką sałatkę śledziową z buraczkami, ogórkami i majonezem
Składniki:
500 g matiasów w oleju
jabłko
2 ugotowane buraki
4 ogórki konserwowe
cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
ocet winny
sok z cytryny
Wykonanie:
Matiasy pokroić w kostkę, buraki, jabłko i ogórki również. Cebulę posiekać, przelać wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać majonez, śmietanę, ocet, sól i pieprz. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Autor: Agnieszka Delkowska
Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem
Składniki
makaron orkiszowy - szklanka suchego
ogórek
2 dobrej jakości pomidory
pęczek rzodkiewki
awokado
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
ząbek czosnku
2 łyżki oleju lnianego
łyżeczka musztardy sarepskiej
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą. Przełożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Do jeszcze ciepłego makaronu dodać tuńczyka, odsączając go wcześniej z zalewy. Ciepły makaron wchłonie smak tuńczyka a sok tuńczyka zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Obrać ogórka, pokroić na ćwiartki, pozbyć się gniazd nasiennych, drobno pokroić i wrzucić na sitko. Pomidory pokroić na ćwiartki usunać pestki i dorzucić do ogórka. Sitko z ogórkiem i pomidorami zawiesić nad miseczką, w której będziemy mieszać sos. Posolić i wymieszać, pozwolić sokom, aby ściekły do miseczki. Pozostałe warzywa pokroić w bardzo drobną kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek. Dorzucić wszystko do makaronu. Pomidory i ogórki z sitka dodać do sałatki. Do soku z pomidorów i ogórków dodać olej, musztardę, starty ząbek czosnku i wymieszać. Połączyć z sałatką, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Przed podaniem sałatkę jeszcze raz mieszamy. Jeśli ktoś nie lubi oleju lnianego, może go zastąpić oliwą bądź zwykłym olejem rzepakowym. Można też dodać jogurt zamiast winegretu. Wtedy nie robimy sosu, a sok z pomidorów i ogórków po prostu warto wypić.

Autor: Magdalena i Stanisław Romkowie
Szybka sałatka selerowa z szynką i ananasem
Składniki:
słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa
20 dag szynki konserwowej
majonez
sól, pieprz
Wykonanie:
Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, chyba że jest już w kawałkach. My zawsze kupujemy ananasa w plasterkach ponieważ jest dużo smaczniejszy i miękki. Szynkę konserwową pokroić w kostkę.

Autor: Katarzyna Jaworowska
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
Składniki:
1/2 kg śledzi matiasów
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
por
1/2 słoiczka cebulki marynowanej
3 jajka
3,5 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.