5 z 12
Polecamy wielkanocny mazurek z masą cytrynową Marty Góry z...
fot. Marta Góra

Polecamy wielkanocny mazurek z masą cytrynową Marty Góry z Krakowa.

Składniki na kruche ciasto
2 żółtka
6 dag cukru pudru
30 dag mąki
25 dag masła

Składniki na masę cytrynową
1- 1,5 cytryny ( w zależności od wielkości): sok, otarta skórka i miąższ bez pestek zmiksować z 1-1,5 łyżką cukru
20 dag masła
20 dag cukru pudru
śmietanka 30 proc. ( max ¼ szklanki)

Wykonanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników i włożyć do lodówki na dowolny czas.
Blachę o wymiarach 23x31 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto i nakłuć widelcem dość gęsto, aby nie robiły się pęcherze podczas pieczenia. Upiec w temperaturze ok. 200-220 stopni na złoty kolor.
Masa cytrynowa: masło ucierać z cukrem, pod koniec dodając śmietankę i cukier na przemian z masą cytrynową. Utrzeć, aby masa stała się gładka i cytrynowa.
Wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać. Udekorować dowolnie. Ja udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce

6 z 12
Elżbieta Połowniak na wielkanocny stół proponuje mazurka...

Elżbieta Połowniak na wielkanocny stół proponuje mazurka wiśniowo-kawowego.
 
Składniki na spód
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody 
 
Składniki na mus kawowy
150 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36 proc.)
200 g  białej czekolady
2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
1 pełna łyżka masła (ok. 2 płaskie)

Dodatkowo
500 g frużeliny wiśniowej
 
Wykonanie
Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki wymieszanej z cukrem. Następnie dodać żółtko oraz wodę i zrobić gładkie ciasto.
Miękkie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 25 cm (również lekko podsypaną mąką).
Formę z ciastem wstawić do lodówki na 2-3 godziny  a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale niezbyt mocno spieczone. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. 
Frużelinę przełożyć do małego rondelka i gotować cały czas mieszając przez około 7 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić ją na około 10-15 minut (od czasu do czasu mieszając) i wciąż ciepłą, płynną konfiturę przelać na wystudzone ciasto i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia. 
Śmietankę oraz masło dać do rondelka i podgrzewać do chwili aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie mocno gorąca (ale nie powinna się zagotować). Do gorącej śmietanki wsypać kawę i energicznie wymieszać rózgą, aby wszystkie grudki się rozpuściły. Następnie dodać połamaną czekoladę i nadal mieszać do czasu aż się rozpuści.
Gładką, jednolitą masę wylać na zastygniętą konfiturę. 
Kiedy masa kawowa wystygnie, mazurka włożyć do lodówki na 2-3 godziny, a następnie udekorować według własnego uznania. Mazurek ponownie dać do lodówki i schłodzić.

7 z 12
Przepis poleca Aleksandra Faiks, autorka bloga Cook, please....

Przepis poleca Aleksandra Faiks, autorka bloga Cook, please.

Składniki na spód
350 g mąki
200 g masła
1 jajko
1 żółtko
pół szklanki cukru
pół opakowania cukru wanilinowego

Dodatkowo
1 białko

Składniki na masę

1 tabliczka gorzkiej czekolady
dżem pomarańczowy
puszka mleka skondensowanego
rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały

Wykonanie
Zagotować w garnku puszkę mleka skondensowanego - gotować 2 godziny, trzeba pilnować, by puszka była przykryta wodą.
Ze składników na spód zrobić ciasto i włożyć je
na pół godziny do lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na to położyć rozwałkowane ciasto. Trochę ciasta zostawić na boki – zrolować i ułożyć na brzegach.
Posypać czymś ciężkim i włożyć na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć, posmarować białkiem i piec kolejne 10 minut.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Spód ciasta cienko posmarować dżemem pomarańczowym. Na to wyłożyć mleko skondensowane, czekoladę oraz skórkę pomarańczową, migdały i rodzynki.

8 z 12
Mazurek orzechowy na białkach od lat przygotowywany jest w...

Mazurek orzechowy na białkach od lat przygotowywany jest w domu Marty Góry z Krakowa.

Składniki
11 białek
25 dag cukru pudru
25 dag orzechów ( można dać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i migdałów i zmielić na maszynce do mielenia orzechów)
wanilia utarta z cukrem lub cukier waniliowy
5 dag gorzkiej, twardej czekolady

Składniki na lukier kawowy
20 dag cukru pudru
łyżka klarowanego masła
łyżka ekstraktu kawowego
2-3 łyżki mleka

Wykonanie
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo w czasie ubijania cukier puder. Piana powinna być twarda i lśniąca. Połączyć delikatnie z utartą wanilią (cukier waniliowy), zmielonymi orzechami i utartą czekoladą. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o dużej średnicy (mazurek nie powinien być zbyt wysoki) i włożyć do nagrzanego pieca . Piec w 180- 200 stopniach do upieczenia (aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy, zwykle 40-50 minut).
Lukier. 20 dag cukru pudru utrzeć z łyżką sklarowanego masła, 1 łyżeczką (z czubem) ekstraktu kawowego, dodając stopniowo 2-3 łyżki gorącego mleka. Jeszcze ciepłym lukrem pokryć cały mazurek, udekorować orzechami, migdałami, kolorowym groszkiem według uznania.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!

Wiedźmin jako... kot? Galeria postaci z sagi w kocim wydaniu powala. To hit!

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Natychmiast usuń z telefonu aplikacje z tej listy. Wyciągają od ciebie pieniądze

Zobacz również

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora