Międzynarodowy Dzień Pizzy. TOP 10 przepisów na pyszną, domową pizzę [PRZEPISY]
Pizza z brokułami i szynką
Składniki na ciasto
1 kg mąki
30 gram drożdży
0,6 l letniej wody
100 ml oleju rzepakowego
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy
300 ml pomidorów pelati (krojonych)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Składniki na farsz
ser żółty typu gouda
ser mozarella
ser pleśniowy typu rokpol
szynka wędzona parzona
brokuły świeże lub mrożone
oregano
sos czosnkowy (opcjonalnie)
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i także wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką.
Składniki na sos pomidorowy wymieszać.
Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280-330 stopni. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym.