Międzynarodowy Dzień Pizzy. TOP 10 przepisów na pyszną, domową pizzę [PRZEPISY]
Pizza z mascarpone, śliwkami kalifornijskimi i miętą
Składniki na ciasto
3 kubki mąki
3 łyżeczki aktywnych drożdży
1 kubek letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
8 śliwek kalifornijskich drobno posiekanych
szczypta cukru
dodatkowa mąka do posypywania przy wałkowaniu
Składniki na farsz
mascarpone
truskawki
śliwki kalifornijskie
świeża mięta
Wykonanie
Zaczyn. 3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ciasto. Przesiać mąkę z solą. Do dużej miski z zaczynem przełożyć 2 i 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszać 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstawić. Do miski z mąką dodać 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Ciasto mieszać ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto ugniatać około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto nadal będzie przywierać do palców można dodać trochę więcej mąki.
Gotowe ciasto posmarować oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odłożyć przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć i podzielić na dwie porcje. Na posypanym mąką blacie ułożyć kulę z ciasta i rozwałkować do żądanej wielkości.
Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy, rozwałkowane ciasto przełożyć na posypany mąką papier do pieczenia. Na górze rozprowadzić mascarpone, ułożyć pokrojone truskawki i śliwki kalifornijskie. Pizzę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10-12 minut (funkcja termoobieg). Po wyjęciu pizzę posypać świeżą miętą i podać.