Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domowa pizza ze szpinakiem, szynką i tabasco...
fot. archiwum

Międzynarodowy Dzień Pizzy. TOP 10 przepisów na pyszną, domową pizzę [PRZEPISY]

Domowa pizza ze szpinakiem, szynką i tabasco

Składniki na ciasto
0,5 kg dobrej mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Składniki na sos

250 g pomidorów pelati
kilka ząbków czosnku
świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka tabasco sauce
cukier
świeżo mielony pieprz
sól
3 łyżki oliwy

Składniki na farsz

kilkanaście pomidorków koktajlowych
duża garść świeżego szpinaku
kilka plasterków dobrej szynki
1 kulka mozzarelli
4 jajka
1-2 ząbki czosnku
masło
kawałek parmezanu
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie
Ciasto. Drożdże zalać kilkoma łyżkami ciepłej wody. Delikatnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić w ciepłe miejsce – do czasu, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, dodać sól, drożdże,
oliwę i resztę wody. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy. Pomidory pelati zmiksować razem z czosnkiem. Dodać garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszać, ostatecznie doprawić do smaku, nadając pożądaną ostrość kilkoma kroplami tabasco.

Farsz. Szpinak oczyścić, umyć i osuszyć. Podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na 4 równe części. Podsypać mąką i rozwałkować na ulubioną grubość. Ułożyć na blasze. Każdy placek posmarować bazowym sosem pomidorowym. Na nim rozłożyć porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych, plasterków szynki i mozzarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, na każdą pizzę wybić jajko, posypać startym parmezanem i dopiekać jeszcze około15 minut, aż spód nabierze złotobrązowego koloru, a jajka się zetną. Jeść obłędnie gorącą, prosto z pieca, uważając jednocześnie, by się nie poparzyć!

Zobacz również

Czerwona Arka Gdynia w Bielsku-Białej

Czerwona Arka Gdynia w Bielsku-Białej

Nadchodzi Festiwal Muzyki Filmowej. Wiadomo, kto pojawi się w miasteczku festiwalowym

Nadchodzi Festiwal Muzyki Filmowej. Wiadomo, kto pojawi się w miasteczku festiwalowym

Polecamy

Vuelta a Espana kobiet. Świetny występ Polek. Walka do samego końca WIDEO

Vuelta a Espana kobiet. Świetny występ Polek. Walka do samego końca WIDEO

Wisła Kraków. Angel Rodado: To najlepszy moment w mojej karierze

Wisła Kraków. Angel Rodado: To najlepszy moment w mojej karierze

Gospodarze za mocni dla Biało-Czerwonych. Pierwsza porażka w stolicy Brazylii!

Gospodarze za mocni dla Biało-Czerwonych. Pierwsza porażka w stolicy Brazylii!