
Kategoria: KUCHARZ ROKU 2018
Monika Drożdż
Dyplom kucharza zdobyła dwa lata temu, ale już marzy jej się uzyskanie tytułu mistrzowskiego w tym zawodzie. O tym, że chce zostać kucharzem wiedziała jako mała dziewczynka. Dlatego po ukończeniu gimnazjum wybór szkoły średniej był oczywisty. Dziś spełnia się w zawodzie, choć jak przyznaje, nie jest to łatwa praca. - Praca w kuchni wymaga podzielności uwagi i zdolności przerzucania się z jednej czynności na drugą, gdyż często w kuchni przygotowuje się kilka dań jednocześnie. Kiedyś ktoś powiedział: super-bohaterowie mają swoje peleryny, a my kucharze mamy swoje zapaski. I to jest moje motto - mówi. Poza tym chwali sobie miejsce i zespół, z którym pracuje. - Bardzo dobrze współpracuje mi się z szefostwem oraz pracownikami „Młynka”, jesteśmy jedną rodziną i gramy w tej samej drużynie, co buduje bardzo dobra atmosferę.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Karczma Rzym, Brzesko, ul. Dworcowa 8
Rzym Restauracja & Pizzeria istnieje na mapie Brzeska od 1998 roku, a więc w tym roku obchodzi swoje 20-lecie. Stanowi ona kontynuację rodzinnych tradycji, sięgających lat czterdziestych XX wieku, kiedy to zasłużony senior rodu - Jan Zachara, otworzył w tym miejscu ceniony i lubiany wyszynk piwa i wódek. Specjalnością Rzymu jest pizza robiona z oryginalnych, przywożonych ze słonecznej Italii produktów oraz pierogi domowe, które są wykonywane ręcznie według tradycyjnych przepisów. Restauracja cieszy się dużą popularnością wśród mieszkańców Brzeska i okolicznych miejscowości. Można tam nie tylko dobrze i smacznie zjeść, ale także zabawić się podczas organizowanych od czasu do czasu dancingów.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Restauracja Batorówka, Olkusz, ul. Rynek 20
Uniwersalna restauracja z szeroką ofertą w sercu miasta. Specjalizują się w kuchni staropolskiej i tradycyjnej, ale nie tylko. W restauracji można zamówić kaczkę pieczoną, grillowaną lub po tajsku. W menu są również inne mięsa, rolady z różnego rodzaju mięs, pizza. Dania przygotowywane są codziennie na świeżo. Właściciel podkreśla, że nie kupują mrożonek. Potrawy przygotowywane są od podstaw. Rodzinna restauracja funkcjonuje już pięć lat. W każdy piątek do Batorówki z Krakowa przyjeżdżają Sushi Masterzy, którzy dla klientów przygotowują profesjonalne dania sushi ze świeżych ryb. To doskonałe miejsce dla smakoszy i wielbicieli dań sushi. W ten sposób restauracja skradła serca klientów.
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku

Kategoria: RESTAURACJA ROKU 2018
Restauracja Pizzeria Wenecka - Kinga, Proszowice, ul. Królewska 47
Koszt SMS-a: 2,46 zł z VAT
Wróć na www.gazetakrakowska.pl/mistrzowiesmaku