1 z 15
Przewijaj galerię w dół
MISTRZOWIE SMAKU Prezentujemy liderów plebiscytu w poszczególnych kategoriach [GALERIA]
2 z 15
Kategoria: Barista Roku...

Monika Surman, Cafe Millimo, Kraków

Kategoria: Barista Roku

Wybrała swój zawód z miłości do kawy i do ludzi. - Mam wiele satysfakcji z tego co robię, z tego, że się rozwijam. Każdego dnia uczę się nowych rzeczy. I nie mówię tu tylko o parzeniu kawy, ale o cierpliwości i empatii – mówi nam pani Monika. Jej pierwszą pracą w gastronomii była praca na stanowisku baristy, w nieistniejącej już kawiarni Uno Due na Sławkowskiej. I bardzo mile wspomina ten czas. - W swojej pracy najbardziej lubię brak monotonii. Każdego dnia poznaję nowych ludzi, uczę się nowych rzeczy. A czego nie lubię? Nie ma takiej rzeczy. Może tylko szalejącej inflacji, która skutecznie osłabiła teraz ruch w gastronomii – mówi i dodaje, że najtrudniejsze w tej branży jest przede wszystkim utrzymanie się na rynku i dbanie o jakość produktów. - Chcemy podawać swoim klientom to co najlepsze i najświeższe, ale nie każdy tak robi. Wiele osób woli kupić byle jaki produkt w sieciówkach, byle było tanio. Postawiłam sobie za cel przekonać naszych klientów, że warto zapłacić 2 zł. więcej za świetnej jakości produkt. Mamy kilka własnych blendów kawowych. Dajemy możliwość napicia się codzienne innej kawy w naszym lokalu i znalezienie tej swojej ulubionej.
W przyszłości nasza liderka chciałaby otworzyć własną kawiarnię lub spółkę. W planach są również kolejne kursy i szkolenia. – Osobom, które rozpoczynają swoją przygodę w tej branży mogę dać jedną radę. Bądźcie sobą, nie dajcie sobą pomiatać i szukajcie swojego miejsca. Nie zawsze trafiamy na super szefostwo czy zespół. Młody człowiek może się szybko zniechęcić do pracy w tej branży. Są na prawdę świetnie miejsca , gdzie współpraca opiera się na wzajemnym zaufaniu i szacunku do drugiego człowieka.




3 z 15
Kategoria: Kelner Roku...

Monika Kusza, Restauracja Słoneczna, Roczyny

Kategoria: Kelner Roku

Swoją przygodę z kelnerowaniem rozpoczęła w 2017 roku, kiedy dowiedziała się, że sklep, w którym pracuje, zostanie zamknięty. - Mój wujek polecił mnie w pobliskiej restauracji, spróbowałam swoich sił w tym zawodzie i tak już zostałam - mówi. Początki były trudne. - Z wieloma rzeczami nie miałam wcześniej styczności, musiałam nauczyć się chociażby karty i obsługi klienta. Jednak dzięki wyrozumiałości szefa i szefowej, szybko odnalazłam się w nowym miejscu pracy - dodaje. Praca w gastronomii jest bardzo wymagająca, ale nawet najtrudniejsze rzeczy nie są straszne, gdy ma się obok fajnych, wspierających się ludzi. - Moim ulubionym daniem jest makaron czarny z krewetkami oraz pizza, którą serwujemy u nas w Restauracji – mówi pani Monika. Jakich rad udzieliłaby osobom rozpoczynającym karierę w gastronomii? - Na początku najlepiej starannie przeanalizować kartę i pytać o wszystko czego nie wiemy lub nie jesteśmy pewni. Zawsze wszystkim powtarzam, że jesteśmy tylko ludźmi, czy kelner z dziesięcioletnim doświadczeniem, czy ten który dopiero zaczyna, każdy z nas może popełniać błędy.




4 z 15
Kategoria: Lody Roku...

Happy Rolls, Nowy Sącz, Jagiellońska 21

Kategoria: Lody Roku

Specjalizuje się w produkcji świeżych lodów rzemieślniczych oraz widowiskowym i profesjonalnym przyrządzaniu lodów tajskich. „Rozpieszczamy Państwa podniebienia, codziennie komponując nowe smaki lodów na bazie najlepszego mleka i śmietanki, świeżych owoców, ziół oraz słodyczy renomowanych marek. Dlaczego nasze lody są niepowtarzalne? Ponieważ są zawsze świeże i w 100 % naturalne!” - czytamy na stronie lodziarni Happy Rolls.




Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów

Piękne oprawy, wspaniały doping i pamięć o Makino. Fani Cracovii spisali się na medal

Piękne oprawy, wspaniały doping i pamięć o Makino. Fani Cracovii spisali się na medal

Centrum rozrywki powstaje w dawnym hotelu Forum. W czerwcu planują otwarcie

Centrum rozrywki powstaje w dawnym hotelu Forum. W czerwcu planują otwarcie

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów