Młoda kapusta – przepisy. Co można przygotować z młodej kapusty? TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami
Składniki na farsz:
1 główka młodej kapusty
250 g pieczarek
1 cebula
½ papryki czerwonej
1 łyżeczka kminku
sól
pieprz
oliwa
Składniki na ciasto
200 ml ciepłego mleka
2,5 szklanki mąki
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
2 łyżki margaryny
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka siemienia lnianego
Wykonanie:
Kapustę drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę oraz paprykę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażać około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewać warzywa odrobiną wody i mieszać. Dodać kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut.
W mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Pokroić na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję farszu. Brzegi ciasta zlepić formując kulę.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Pie około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "W tradycyjnej kuchni Kasi"