Młoda kapusta – przepisy. Co można przygotować z młodej kapusty? TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem
Składniki na około 20 sztuk:
Naleśniki:
600 ml mleka 3.2%
200 ml wody mineralnej
100 ml oleju rzepakowego
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
ok 400 g mąki pszennej
Farsz:
1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści)
750 g pieczarek
250 g boczku wędzonego bez skóry
3 łyżki oleju smakowego (czosnek, bazylia)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
ok. 4 jajka
1/4 szklanki mleka 3,2%
1 mała szklanka mąki
ok 2.5 szklanki bułki tartej
olej do smażenia krokietów
Wykonanie
Mleko, wodę, olej oraz jajka wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać mąkę, a na końcu sól. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki na patelni o średnicy około 26 cm.
Kapustę drobno posiekać, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekany czosnek. Zarumienić, dodać kapustę i dusić na małym ogniu. Na osobnej patelni udusić pokrojone w pół talarki pieczarki ze szczyptą soli. Na trzeciej patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek- do całkowitego wytopienia się tłuszczu.
Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą: odparowane pieczarki, kapustę oraz boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem wysmarować naleśniki i zwinąć na kształt krokieta. Zapanierować najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Usmażyć na oleju, na małym ogniu.
Przepis Joanna Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"